torstai 27. joulukuuta 2012

Hiihtoharjoittelun kuulumisia - Aulangon hiihtoladut

Maastohiihto on niitä harvoja (pyöräilyn lisäksi muita) kestävyysurheilulajeja, jotka toimivat hyvin pyöräilyä tukevana treeninä. Erityisesti vapaan hiihtotyyli täsmää maastopyöräilyn kanssa, kunhan hiihtäjä muistaa kuormittaa hiihtäessään kroppaansa tasapuolisesti. Käytännössä hiihdon olisi siis oltava wassua tai jos tekniikka on enemmän kuokkapainotteinen, niin kuokkatekniikan olisi syytä toimia molemmille puolille yhtä paljon. Varsinkin wassu kehittää ylävartaloa, mutta myös maastopyöräilyssäkin tärkeitä keskivartaloa tukevia lihaksia.

Täällä Hämeenlinnassa on nyt tänä talvena ollut huikean hyvät hiihtomahdollisuudet! Jo joulukuun alkupuolella pääsi hiihtämään erinomaisille laduille Ahveniston moottoriradalle ja nyt viimeiset pari viikkoa ovat myös Aulangon maastot olleet huippukunnossa. Molemmat hiihtopaikat ovat melko mäkisiä, mutta sanoisin, että Aulanko on vieläkin vaihtelevampi kuin moottorirata. Tietenkin luontoihmisenä myös metsän siimeksessä hiihtelylle osaa antaa painoarvoa.

Asun Aulangon latuihin verrattuna eteläpuolella ja lähestyn hiihtouria aina Kihtersuon suunnalta. Aulangon valaistun 6,6km lenkille pääsen aikalailla kierroksen ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että omat hiihtoni starttaavat aina Aulangon tiukimpaan nousuun. Pari pikkulaskua lukuunottamatta lenkin ensimmäiset 10-12 minuuttia on yhtämittaista kiipeämistä. Tämän jälkeen pääsee nauttimaan laskuosuudesta ja kierroksen viimeiset 4km ovatkin varsinaista ilotulitusta myös näin harrastelijahiihtäjän näkökulmasta. Aulangon hiihtoladuilla treenaamalla on hyvä valmistautua erilaisiin kuntohiihtoihin, kuten itselläni Mikkelissä hiihdettävään Savonia-hiihtoon.

Jouluaattona tuli syötyä niin hyvät energiat, että päätin 1. joulupäivänä tehdä tuplaenergioiden avulla tuplalenkin. Samalla lenkki toimi pituudeltaan simulaatioharjoituksena tulevaa Savonia-hiihtoa varten. Vauhdin puolesta on vielä toivomisen varaa, ja en ole uskaltanut lähteä hiihtämään 40km pituista hiihtoa heti alusta kovaa. Onhan kauden hiihtoja takana tässä vaiheessa alle 200 km. Asetin kuun alussa itselleni tavoitteen, että pk-lenkit saisivat taittua noin 18km/h (edellyttää perushiihtokeliä) keskinopeuksilla. Tämä tavoite alkaa hiljalleen täyttyä ja esim. tänään 26km lenkki taittui 18,5 km/h keskivauhdilla. Keskisykkeetkin jäivät reilusti pk-puolelle, ollen tasolla 144.

Tänään oli joulukuun 27. päivä. Ihan kuin vuosi sitten olisin ollut Hirvensalmella uistelemassa ihan samana päivänä.. Ovatpa vuodet erilaisia täällä Suomessa! (Tässä kuva vuoden takaa Väisälänsaaren sillalta)

2 kommenttia:

  1. Tänään Espoon Oittaalla 25 km lenkki 14,3 km/h ja keskisyke reilusti vk-alueella, 166 ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Tapsa! Hiihto on hyvä laji fillaroinnin tueksi. Saapahan ainakin raitista ilmaa! :)

      Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen