maanantai 19. marraskuuta 2012

Kauden 2012 tilinpäätös arvosanoineenEnnen kautta lupasin blogissani julkisesti, että tulen olemaan kaudella 2012 kovemmassa kunnossa kuin koskaan ennen. Tämän lupauksen lunastamalla olisin varmistanut todellisen kisamenestyksen vankan perustason ansiosta. Näin kauden jälkeen arvioituna, en voi varmuudella todistaa, että olinko yhtenäkään päivänä paremmassa kunnossa kuin mitä olen joskus ollut aikaisempina vuosina. Näin ollen asetettua päätavoitetta pidän epäonnistuneena.

Harjoittelun lisäksi kauteen mahtui jälleen lukuisa määrä erilaisia pyöräilykilpailuja. Niin harjoittelun kuin kilpailujenkin osalta koin kauden aikana ylä- ja alamäkiä. Käyn kauden tiivistetysti lävitse ensin tuloksellista saldoa tarkastellen, ja sen jälkeen keskittyen harjoitteluun ja pyöräilylajeihin laji kerrallaan. Tämän lisäksi jokainen alalaji on arvostelu kouluarvosanan muodossa ja tekstin lopussa on löydettävissä koko kauden arvosana.

KAUDEN SALDO

Harjoittelu

Päätavoitteeni oli olla paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Tein tätä tavoitetta varten itselleni vuosisuunnitelman, jonka perusteella minun piti harjoitella vuoden aikana yli 600 tuntia. Lopulta laiminlöin treenejä oikein urakalla ja en pysynyt alkuunkaan tavoitteissa. Treenitunteja kerääntyi lopulta niukasti yli 400 ja jouduin todella taistelemaan kisoissa lähinnä mentaalivahvuuden voimalla. Kertyneestä 400 treenitunnista reilut 300 tuntia oli pyöräilyharjoittelua ja loput muita lajeja. Kilpailukauden lopun harjoittelumäärät olivat todellinen vitsi. Viimeisen kahden kuukauden aikana ajoin pyörällä hieman yhteensä 16 tuntia, jotka kerryttivät kilometrejä yhteensä 350. Koko harjoitteluvuoden aikana lenkkikilometrejä kertyi hieman yli 8000.

Vähäisen treenauksen johdosta maksimoin treeneissäni tehotreenien määrän. Ajoin loppukaudesta todellisia täsmäharjoituksia, jolloin yksikään viimeisen kolmen kuukauden lenkeistä ei ollut selkeä pk-lenkki. Erilaisia intervallivetoja sisältyi lenkkeihin aina.

Arvosana harjoittelulleni kuluvana kautena: 6 ½ = välttävä

LAJIKOHTAISEN ANALYYSIT

XCM – MTB-maratonit


Kauden 2012 päätavoitteeni oli pärjätä monipuolisesti erityisesti MTB maraton-matkoilla. Panostin treeneissä pitkiin suorituksiin ja hain kovaa peruskuntoa, jonka avulla olisin vahva kaikkien kisojen loppupuolella, kun sijoitukset varmistetaan.Valitettavasti kesän päälaji meni totaalisesti penkin alle.

Yhteenveto kisoista kesällä 2012:
Rajamäki XCM – keskeytys hyvän alun jälkeen kalustorikkoon
Valkeakosken XCM – DNS
Jyväskylän XCM – Tasapaksulla ajolla kolmanneksi
Tahko MTB – päätavoite, josta keskenkuntoisena keskinkertainen tulos, sijoitus 4, noin 2 min voittajan perässä
Seinäjoki XCM – Hyvän alun jälkeen DNF kovan kaatumisen johdosta
Luukin XCM – Tasapaksulla ajolla kolmanneksi
Hyvinkään XCM SM-kilpailu – Laskukuntoisena jaksoin ajaa hyvin reilu 2 tuntia, mutta lopun kramppien jälkeen rullailin maaliin sijoilla ynnämuut (12.)

Arvosana omalta osaltani lajille XCM: 6 = välttävä (painoarvo 40 %)

XCO – Maastopyöräilyn olympiamatka

Maastopyöräilyn olympiamatkalla kisasin kesän aikana vain kahdesti, mutta priorisoin lajin muutoin todella korkealle ja itselleni tärkeäksi. Aloitin maastokauden Hyvinkäällä toukokuussa todella kovan treeniviikon päälle. Ajo oli erittäin tahmeaa ja vääntäydyin maaliin neljäntenä. Ero kärkeen oli tuossa vaiheessa todella suuri. Lajin huipentuma, eli SM-kilpailut ajettiin toukokuun loppupuolella Kouvolassa. Sain itseni kaatumisen jälkeen kokoon vain päivä ennen kilpailua. Keskenkuntoisena ajoin erilaiset seikat huomioon ottaen hyvän ajon, joka oikeutti lopulta neljänteen sijaan. XCO-kisassa olisin halunnut ehdottomasti taistella kunnolla voitosta, mutta tänä vuonna se ei ollut mahdollista.

Arvosana omalta osaltani lajille XCO: 7 = tyydyttävä (painoarvo 30 %)

XCE – Cross Country Eliminator/maastosprintti

Uudessa maastosprintin lajissa ajettiin kauden aikana yksi kilpailu, joka oli samalla SM-kisa. Kilpailu ajettiin Jämillä, Jämi MTB:n jälkeisenä päivänä. Minulle SM-kilpailut menevät kaikkien muiden kilpailujen edelle ja oli itsestään selvää, että menen SM-kisaan tuoreena. Tiesin ennen kautta, että laji voisi sopia minulle, koska minulla on pikkupojasta lähtien kiinnostanut ajaa pyörällä ihan täysiä. Tätä ei nykyisissä XCM ja XCO-lajeissa voi tehdä, koska aina pitää säästellä pitkän kisan loppua ajatellen. Treenailin viikon verran kohdennetusti XCE-suoritusta ja parin minuutin sprinttejä. Voitin lopulta lajin Suomen mestaruuden helpohkosti, vaikka finaalissa meinasin sohlata mahdollisuuteni pariin pikku mokaan. Olisin mielelläni ajanut kisassa ihan ketä tahansa vastaan kilpaa ja luulen, että en olisi ollut helposti voitettavissa, vaikka kisapäivä olisi ollut jokin muukin kuin Jämi MTB:n jälkeinen päivä.

Arvosana omalta osaltani lajille XCE: 9 ½ = erinomainen (Painoarvo 15 %)

Cyclocross

Cyclocrossissa ajettiin kauden aikana vain yksi kilpailu, SM-kisat Helsingissä. Menin kisoihin yli 9 viikon treenitauon jälkeen. Ennen kilpailua ajattelin: ”jos näissä kisoissa ajan mitalin itselleni, niin olen todella lahjakas kaveri urheilussa”. Kilpailun alku oli odotuksieni mukaisesti erittäin raastavaa ja jäin monen sellaisen kuskin jalkoihin, joita vastaan en yleensä ole joutunut kisaamaan. Noin 15 minuutin ajon jälkeen pyöräily alkoi sujua ja aloin uskomaan itseeni. Ajoin hienolla ajolla lopulta kolmanneksi vain puolen minuutin päähän SM-kullasta.

Arvosana omalta osaltani lajille CX: 8 ½ = hyvä (Painoarvo 10 %)

Maantiepyöräily

Maantien puolella ajoin vain yhden kansallisen cupin kilpailun. Lisäksi Ahveniston moottoriradalla kisattiin muutamina torstai-iltoina KOH I NOOR-kilpailuja. Näissä kisoissa ajetaan maantiepyörillä yhteislähtönä noin tunnin verran kilpaa. Minulle Ahveniston viikkokisat olivat menestys. Ajoin neljä kilpailua, joista kertyi kaksi voittoa ja kaksi kakkostilaa. Cyclocrossarilla onnistuin voittamaan vuoden 2012 maantieajon Suomen mestarin (Niemi) ja hopeamitalistin (Kejo). Crossarilla voitin myös kesän 2012 Tempon hopeamitalistin (Martikainen). Maantiepyörällä sain kunnian ajaa kahdesti ja silloin voitin muun muassa XCO:n Suomen mestarin (Rossi) tältä kaudelta. Kunto oli näiden kisojen mukaan ihan kohtuullinen, toisaalta aktiivista ajoa vaativa moottorirata sopii erityisen hyvin minun ominaisuuksilleni.

Arvosana omalta osaltani lajille maantiepyöräily: 8 = hyvä (Painoarvo 5 %)

KOKONAISARVOSANA KAUDESTA 2012

Harjoittelu ja eri lajien kisamenestys huomioiden kauden kokonaisarvosanaksi tuloksellisesti muodostuu:

7 = Tyydyttävä

4 kommenttia:

 1. Hyvä ja varmasti rehellinen analyysi kaudestasi. Hyvin perustelit mielipiteesi ja olit kyllä aika ankarakin itsellesi. Toisaalta epäkohdat pitää tunnistaa jos haluaa kehittyä. Oletko ensi kesäksi tehnyt vielä tavoitteita? Koska on tarkoitus olla kunnossa (SM-kisojen lisäksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Jaakko. Realistisuus ja maalaisjärki on aina ollut urheiluni taustalla. Vaikka kaudesta jäi hieman kehno kouluarvosana, niin olihan kaudessa myös paljon hyvää! Oli rehtiä kilpailua, uusia kisakavereita, mukavia yhteislenkkejä, loistava kalusto, parhaat ajovarusteet, maukkaat urheilumuonat ja äärettömän loistava huoltohenkilöstö!

   Kauden 2013 suunnitelmista ajattelin tehdä ihan oman tekstin. Pitää jossain välissä istahtaa kisakalenterin kanssa hetkeksi ja ottaa merkkauskynä käteen. Aiheesta lisää siis myöhemmin.

   Poista
  2. Tuohan on kuitenkin harrastuksessa ja urheilussa pääasia, että osaa löytää myös ne monet hyvät asiat, mitkä eivät tuloslistalla näy. Niinhän se on, että ilman näitä muita hyviä asioita olisi pyöräily huomattavasti tylsempää.

   Ajattelinkin, että voisit kirjoittaa ensi kaudesta joskus jonkunlaista suunnitelmaa, siksi tuon kysymyksen laitoinkin vähän kuin juttuvinkiksi :)

   Poista
 2. Twitterin puolella tyydyttävää arvosanaa hieman ihmeteltiin SM-mitaleista huolimatta. Toisaalta kommenteissa oli myös ymmärrystä, että aina pelkkä tulos ei kerro kaikkea, vaan myös matka tuloksiin vaikuttaa onnistumiseen.

  Kiitos Twitterin puolella kommentin heittäneille!

  VastaaPoista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen