tiistai 22. toukokuuta 2012

DNS Valkeakoskella ja toisenlaista valmennusta

Valkeakosken MTB 2012 jäi kohdaltani ajamatta ja tuloslistalle tuli merkintä DNS. Torstaina reittiin tutustuttaessa fiilis oli vielä ylimmillään ja rata tuntui todella miellyttävältä. Ajo kulki ja mäkien määräkin tuntui ennakkopuheissa olleen liioittelun kohteena. Rata muistutti hyvin paljon yhtä suosikkirataani, eli Vuokatti MTB:n reittiä. Perjantaina oli määrä tankkailla ja pyöritellä jalkoja auki lauantain kisaa ajatellen – kaikki menikin suunnitellusti aina to-pe yöhön klo 05 saakka. Heräsin ensin kovaan rintakipuun ja hetken kuluttua lähti taju..

Perjantaipäivä ei sitten tämän jälkeen mennytkään kisoihin valmistautuessa, vaan sairaalassa erilaisissa tutkimuksissa. Jostain syystä perjantaina leposykkeet ja verenpaineet olivat 15% tavallista matalampia. Mitään vakavampaa ei onneksi löytynyt ja erityisesti urheilun kannalta tärkeimmät elimet ovat täydessä iskussa. Tämä oli helpottava kuulla ja niinpä sunnuntaina pääsin jo varovaiselle fillarilenkille.

Uusi fillarini tosiaan saapui viime perjantaina ja olisi ollut valittavissa jo Valkeakoskelle. Pyörä on Rosen Mr Big 29er M-kokoisena. ”Bigi” on kyllä A) hieno ja B) todella nopea pyörä. Olen käynyt sillä nyt pari kertaa tutustumassa varovasti maastoon ja täytyy kyllä hieman yllättyneenä ihmetellä, kuinka reisien voima kyllä välittyy todella hyvin maahan.
Kiihtyvyys ja esimerkiksi jyrkkien maastoylämäkien ajaminen onnistuu melkein itsestään. Tiepätkillä 29 kiekot ja 44-piikkinen eturatas on paikallaan. Kerrankin minulla maasturi, jolla on rento ajaa myös yli 45km/h tiesiirtymiä! Parasta tässä pyörässä on se, että se poikkeaa selkeästi täpäristäni Jabba Woodista. Peruspolulla fillarit ovat hyvin saman oloiset, mutta sitten maaston tai reitin selkeästi merkittävät erityispiirteet jakavat pyörien vahvuuksia selkeästi kahteen osaan. Todella juurakkoisella pätkällä täpäri on nopeampi, mutta sitten kun aletaan luukuttamaan pitkiä ajettavia nousuja ylös, niin 29er pääsee vahvuuksiinsa. Tämän ansiosta pystyn tästä eteenpäin valitsemaan kisoihin radan mukaan optimaalisemman fillarin viivalle. Loistavaa!

Onhan tässä elämässä muutakin sisältöä kuin pyöräily. Käytiin tuossa eilen vaimon kanssa synnytysvalmennuksessa. Lähinnä valmennuksen viesti taisi isälle olla se, että nainen voi olla todella häijy synnytyksen ollessa lähellä tai käynnissä. Puhuttiin siellä jostain avautumisvaiheestakin ja tässä lienee kyse juuri tuosta naisen mahdollisesta suun soitosta silloin, kun miehen hölmöt kysymykset ja hyysääminen alkaa ottaa tulevaa äitiä hermoon. Meinasinkin siinä kysyä, että milloin sitten se isän avautumisvaihe koittaa, vai pitääkö kaikki sanat jättää kotiin? Muutamia kysymyksiä en kehdannut kysyä. Esimerkiksi se, että onko laitoksella pehmustetut lattiat, jos vetää suorin vartaloin aivot narikassa maihin jossain vaiheessa? Miehen kivunlievityksestä ei puhuttu mitään ja muutenkin roolia vähän vähäteltiin. ”Apua teistä siellä vain on..”, taisi olla toinen pääviesti valmennuksessa. Tuossa vaiheessa minulle tuli mielikuva siitä, kun makoilen siellä lattialla ilokaasussa hekotellen ja epiduraalipuudutuksissa taju kankaalla 6h ennen H-hetkeä. Apua tosiaan - niin, apua minulle!

9 kommenttia:

 1. Onnea ja tsemppiä tulevaan koitokseen! Kypärä päähän sinne synnärillekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enköhän saa samalla mukaan joltain DH-mieheltä selkäpanssarinkin.

   Poista
 2. Onnea tähän pyöräilyä suurempaan ja tärkeämpäänkin koitokseen! Kokemuksesta sanon, että saattaa vähän muuttaa elämää (ei niinkään se synnytys vaan se mikä sieltä tulee), mutta kyllä sitä pyöräilemäänkin edelleen ehtii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaakko. Pieniin muutoksiin elämässä on kyllä alettu kovasti valmistautumaan.

   Poista
 3. Siellä tosiaan henkilökuntakin on naisvaltaista, joten mies tuntee helposti itsensä hiukan pieneksi. Neuvoksi voin tosiaan sanoa, että vaikka omassa mielessä joku idea tuntuu tosi hyvältä niin siellä sitä ei kannata kertoa. Ei äidille eikä henkilökunnalle. Onnea vaan koitokseen ja jatkoonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - tämä oli loistava neuvo! Aloitan mykkäkoulun hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus... selviää, että Se on todellakin vain pyöräilyä! Vain terveenä kisoihin. Ja siellä ulkomaailmassa on muita tärkeitä juttuja. Vaikka rajoituksia lenkkeilyyn on ehkä tulossa, niistä voipi kaikesta huolimatta ammentaa sopivan määrän lisämotivaatiota lenkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppaavasta kommentista! Hieman laajempi näkökulma on varmasti paikallaan useassakin asiassa. Pidelläänpä mielessä.

   Poista
 5. Olli, ei muuta kuin Gutzyä synnytykseen mukaan, niin jaksat tsempata hyvin mukana;) Hienosti se menee. Itse vedin Kättärin pesuhuoneessa 2008 kaksi päivää synnytyksen jälkeen trikoita päälle ja lähdin Porvoon ajoihin rapialla 4 tunnin yöunilla kolmelta viimeiseltä päivältä. Viimeisestä 2 kierroksesta en muista mitään..:D Kyllä se ulkoilu onnistuu jatkossakin - ja voin kertoa, että lenkiltä on entistä kivempi palata kotiin!

  Tsemiä kisoihin ja kotiin!
  Panu

  VastaaPoista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen