torstai 4. syyskuuta 2014

Syksyn kuulumiset - monipuolista syystreeniä

Syyskuu menossa jo! Huh, vauhti on vain kiihtynyt työelämään siirtymisen jälkeen. Vapaa-aika vuorokausittain on laskettavissa minuuteissa ja monet rutiineiden päälle tulevat extra-puuhat on pitänyt järjestää yöunien kustannuksella. Orastavaa väsyä on jo nyt havaittavissa.

Luonterin jälkeen on tapahtunut paljon, joskin kisarintamalta ei ole paljon kerrottavaa. Vajaa viikko sitten oli Ahvenistolla kauden päättävä KOHINOOR-kilpailu, josta sain puristettua kauden toisen voiton. Ajokunto tuossa kisassa oli totaalinen mysteeri, koska pyöräilytreenit olivat sadekauden johdosta vähissä ja olen samalla aloittanut treenaamaan uintia. Käyn nykyään kolmesti viikossa ennen työpäivää uimahallissa ja nyt on kaikkiaan kuusi vapaaehtoista uintitreeniä takana. Myös uinnit ovat olleet pois yöunista, koska hallille olen pyrkinyt heti aamukuuden jälkeen, jotta ehdin töihin ennen puolta kahdeksaa.

Ensin kuitenkin muutama sana tuosta KOHINOOR-kisasta. Panosta oli mukavasti, kun minulla oli mahdollisuudet kokonaiskisan voittoon triplan edestä, eli kolmas vuosi peräkkäin. Siukolan Lauri oli ennen viimeistä kisaa pisteissä vain 10 pisteen päässä, joten Laurin mahdollisesti voittaessa oli minun päästävä vähintään neljän joukossa maaliin. Vauhtia oli taattu, kun kisassa oli mukana myös TWL:n kova U23-ikäinen maantie suomenmestari Oskari Vainionpää. Itse olin kisassa mukana oikeastaan täysin uintitreenien varassa. Yllätyin kovasti, kun keuhkollisesti meno oli helpompaa kuin kauden missään muussa kisassa. Näemmä uimahallissa tehdyt hengityksenpidätykset olivat saaneet jotain muutosta keuhkoissa aikaiseksi.

Irtiotto syntynyt. Kuva: Jari Viitanen

Kisa ratkesi lopulta aika varhain, kun Oskari kiristi vauhtia jo toisen kierroksen lopussa. Säntäsin perään ja muut tippuivat kyydistä. Teimme hyvällä vuorovedolla töitä koko kisan ajan ja lopulta voitto ratkesi loppukirissä maalimäkeen. Loppukiristä on hyvä video, sen pääset katsomaan tästä:Tuloksena siis tuli kisan voitto ja lopulta myös kolmas perättäinen KOHINOOR-cupin voitto. En ollut tänä kesänä radalla oikein kertaakaan terävimmilläni, mutta onneksi rutiinillakin saa tulosta aikaan. Maastopyöräilijälle moottoriradan profiili sopii myös mainiosti.

Sitten muutama sananen syyskuun suunnitelmista. Uintitreenit jatkuvat ja metsästän itselleni kohtuullista uintivauhtia triathloneja ajatellen. Ihmeisiin en varmasti tule pystymään, mutta kehittymisen nälkä on melkoinen. Jokaisella kuudella nyt tehdyillä uintikerroilla minulla on ollut kello mukana ja vaadin, että vauhti on kiihtynyt edellisestä treenikerrasta. Tällä hetkellä uintivauhti tuntuu olevan noin 3:30/200m ja tuota vauhtia pystyn ylläpitämään "joitain" satoja metrejä. Volttikäännökset olen laittanut hallissa karanteeniin, koska niitä ei myöskään avovedessä tulla koskaan tekemään. Uintitreenit eivät ole minulle ainoastaan urheilullinen tavoite, vaan olen perustellut itselleni hyvän uintitaidon tärkeyttä myös laajemmalla perspektiivillä. Pienten lasten isänä olisi kyllä harvinaisen järkyttävää, jos vesillä tiukan paikan tullen jollekin rakkaalle tapahtuisi todella ikävästi, kun minun oma uintitaitoni ei olisi ajantasalla. Koen, että minun vastuulla on, että pystyn veden varaan joutuessani pelastamaan itseni, mutta myös mahdollisesti hädässä olevia toisia ihmisiä. 

Triathlonin näkökulmasta lopulta homma on karkasi niin isosti käsistä, että menin jo ostamaan itselleni märkäpuvun. Puku saapui tämän viikon tiistaina ja tänään torstaina ehdin ensimmäistä kertaa järveen sen kanssa. Olipa ihan mukavaa ja veikkaan, että tässä syksyn aikana löydän itseni järvestä vielä monta kertaa.


Triathlonkärpäsen puraistua menin ilmoittautumaan Finntriathlonin ensimmäiseen osakisaan tuohon naapuriin. Kisa on Vanajanlinnan triathlon ja se kisataan 14.6.2015. Siellä on tarkoitus pistellä menemään se, mitä talven treeneiltä saan kapasiteettia rakennettua.

Mutta kyllä minä tulen tänä syksynä ajamaan kilpaa myös pyörällä! Itse asiassa seuraava koitos on jo hyvin lähellä, kun palaan Tähtisadeajojen kilpailijaksi vuosien tauon jälkeen. Olen osallistunut kisaan kertaalleen vuonna 2009 ja silloin kisasta napsahti voitto. Nyt reitti on kokenut jonkin verran muutoksia ja cyclocrossarin sijaan starttaan maasturilla. Mäkiä 60km reitille on kerätty huimasti, noin 1500m edestä! Yritän saada nousukunnon rakennettua neljällä kohdistetulla treenillä, joista kolme on nyt ajettu. Vielä yksi pitkähkö treeni olisi edessä ja sen aika on huomenna perjantaina. Sunnuntaina toivon, että nautin superkompensaatiosta ja jalka on pirteä aina maaliin saakka.

Tähtisadeajojen jälkeen suunnitelmissa on vielä XCM SM-kisa Rajamäellä 20.9.2014. Palataan näihin kisakuulumisiin, kun skapat ovat takana!

Hyvää syksyä ja nautinnollisia ulkoilukelejä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen