maanantai 25. tammikuuta 2010

Lumikenkäilyä peruskuntoiluksi

Tänään oli ohjelmassa lauhassa -20 asteen pakkasessa reilu kaksi tuntia lumikenkäilyä. Aurinko paistoi ja muutoinkin mieli janosi ulkoilemaan. Mikäs sen hienompaa kuin pakata reppu ja lähteä talsimaan puuteriin..

Mikäli lumikenkäillen on tarkoitus tehdä ihan jonkinlainen harjoitus (esim. peruskuntotreeni), kannattaa ainakin ensimmäisillä kerroilla pitää sykemittaria mukana. Sen avulla oppii nopeasti tuntemaan kehoaan ja sitä, että minkälaisessa maastossa (puuteri vai polut) ja millä vauhdilla on edettävä, jotta tavoiteltava sykealue toteutuu.

Mikäli lumikenkäily lajina on hieman vieras, niin tässä kuvassa hieman varustusta, jota tarvitsemme:Varustukseen kuuluu:

1. Lumikengät,
2. Reppu, johon mahtuu lumikengät,
3. Sopivasti vaatteita huomioiden esim. pyöräilyn kohteelle ja lumikenkäilyn vaatimat eri tarpeet. Pyöräillessä viima on melkoinen, kun metsässä talsiessa tarkenee kevyemmälläkin vaatetuksella. Jonkinlaiset viritelmät estämään lumen pääsy kenkiin kannattaa myös suunnitella jo kotona. Minulla toimii melko mukavasti vanhojen tennissukkien varret.. nämä on niitä opiskelijaratkaisuja,
4. Kisatason cyclocrossari, jolla pääsee sinne, missä lumikengät alkavat olla tarpeelliset,
5. Sopivan vakava ilme tietenkin, ollaanhan sitä menossa treenaamaan..

Ja sitten vain reissu käyntiin. Alkuun tein vajaan 10 kilometrin fillarisiirtymän itse kenkäilypaikalle. Siellä lumikengät jalkaan ja eikun menoksi! Alussa meno oli vielä varsin innokasta:

Joskin vakavempaakin menoa oli hetkittäin havaittavissa. Näyttää kuin kodinavaimet olisi pudonnut hankeen, mutta onneksi näin ei asian laita ollut..Lumikenkäily on oikeasti oiva keino harjoittaa peruskuntoa erityisesti kylmemmillä ilmoilla. Aika kuluu metsässä kuin siivillä ja aikaisempia polkuja etenemiseen ei välttämättä tarvita. Omien varusteiden mukaan voi reittiä suunnitella, että käveleekö valmiita uria vai meneekö hangen puolella. Tietenkin kylmän tullessa on mahdollisuus ottaa myös muutamia juoksuaskeleita, jos vaatetus on jäänyt alimitoitetuksi.

Mikäli umpihankeilu ei sillä kertaa satu kiinnostamaan, voi
ajankulukseen vaikkapa tamppailla talvipyöräilyyn soveltuvia polkuja. Kun pyöräkin on mukana, voi tamppaamiaan polkuja myös samalla kertaa testailla. Polun on painauduttava melkoisesti, että pyöräily onnistuu siinä ilman suurempaa taiteilua. Tänään totesin, että tamppailtavaa vielä riittää, sillä hieno "lähes hallittu" OTB (over the bar, engl. termi tangon yli lentämiselle) yllätti heti alkuun.

Mukavaa oli ja tästä voi hyvillä mielin suunnitella seuraavia pikkureissuja.

3 kommenttia:

  1. Mukava kahtoa miehen uurastamista. Tää tuo uutta pontta omaankin harrastamiseen. Suurena apuna on mies ollu myös lenkeillä, ettei ole tullu lähettyä ennen aikojaa kotia syömään... =D

    VastaaPoista
  2. Ompa mukavan näköistä menoa...me mammat lähetään kohta treenaamaan josko mekin opittas nuo temput!!!??t.anoppi ja Taija

    VastaaPoista
  3. Hyvältä kuulostaa. Ei muuta kuin muutkin hangille!

    VastaaPoista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen