tiistai 12. tammikuuta 2010

Suomen MTB marathonit

Tässä ajankuluksi päätin hieman listailla maastopyöräilyn maratonkisoja, joista minulla on kokemusta. Kovin kattavaa listaa en vielä ainakaan tässä vaiheessa jaksanut tehdä, mutta ehkäpä tätä jaksaisi aina välillä käydä päivittämässä. Koitan laittaa aikanaan linkkiäkin tuohon kehykseen oikealle..

Mutta tästä se lähtee! Suomen MTB-marathonit minun silmin:

Korson maraton- vaihtelevaa polkuverkostoa, jossa tasaisesti juurakkoa. Metsäosuuksien lisäksi radalla on Lyhyitä asfalttipätkiä, mutta ei erityisemmin nousuja (kierroksen lopulla yksi reilumpi nousu). Pyörävalintana suosittelisin Korsoon täpäriä, sillä reiluhko juurakkomäärä poluilla vie hiljalleen voimia. Onhan Korsossa tosin menestytty myös jäykkäperäisillä, joten siinä mielessä pyörän valitsemisella ei liene sen suurempaa merkitystä. Korson kilpailu ajetaan tavallisesti touko- kesäkuun vaihteessa ja perinteisesti kesän parhaat ajokelit ovat olleet Korson kilpailujen aikaan, suosittelen!

Vuokatti MTB on kuntoajotapahtuma kesäkuun alussa, joka tuli kalenteriin mukaan kesällä 2009. Kilpailureitin ja järjestelyiden kannalta hienosti läpiviety tapahtuma (esim. ajanotto hoidettiin esimerkillisesti chipillä). Kesän 2009 kilpailun kruunasivat räntäsade ja pari lämpöastetta. Kovin kylmä reitillä ei ehdi kuitenkaan tulla, koska rata on pääosin hieman muhkuraista ulkoilureittipohjaa ja sisältää verrattain paljon nousuja. Nämä elementit takaavat sen, että reitillä pysyy hyvin kylmemmälläkin säällä lämpöisenä. Ajettavissa sekä jäykkäperäisellä, että täpärillä, tosin itse valitsen tänne aina täysjouston. Hieno kisa kaikin puolin, suosittelen!

Jyväskylän maraton (Laajavuori)- perinteinen kesäkuun puolivälin maratonkisa, joka kannattaa yleensä ottaa ohjelmaan erityisesti silloin, jos mielii menestyä Tahkolla. Nousuja riittää kokoajan ja alamäet hetkittäin teknisiäkin. Ajofiilis nousee näillä eväillä lähelle Tahkon tarpeita, joskin Tahkolle tyypilliset tiepätkät puuttuvat (onneksi). Hyvä hapenottokyky jyrää ja kisa kyllä yleensä omiaan palauttaan maan pinnalle siinä mielessä, jos luulet olevasi kovassa kunnossa. Ehdottomasti must-tapahtuma kuitenkin joka kesä, suosittelen tätäkin!

Seinäjoen maraton
- hieno ja vaihteleva reitti pohjanmaan lakeuksilla. Paikkakunnan ainoata mäkeä on onnistuneesti hyödynnetty radan suunnittelussa ja täysin tasamaata kisa ei näin ole. Polkupätkät ovat hieman tavallista maratonkisaa teknisempiä ja ajotaidoilla pystyy hieman paikkaamaan, jos kuntotekijöissä on vielä parantamisen varaa. Parempi menestys on toki taattu, jos sekä kunto, että ajotekniikka ovat kohdillaan. Polkujen lisäksi ajetaan jonkin verran ulkoilureittipohjaa, joissa saa herätellä sitä sisäistä maantiekiitäjää esiin. Reitillä oli ainakin kesän 2009 kisassa parikin kohtaa, joissa rengasrikon vaara oli ilmeinen, eli ajosilmä kannattaa pitää koko ajan auki! Toivottavasti Seinäjoki pysyy kalenterissa, hieno ja monipuolinen rata! Suosittelen lämpimästi.

Tahko MTB- legenda suomalaisille maastopyöräilijöille. Radalla hyvinkin teknisiä paikkoja, mutta myös kohtalaisen pitkiä tiepätkiä. 60 km reitti sisältää kolme kappaletta suomalaiselle mittapuulle ISOA nousua, jotka vaativat aina kuskeilta veronsa. Mäkien päältä pääsee yleensä ajamaan useampia kilometrejä kohtalaisen teknistä polkua ja vauhdikkaita laskuja. Hieno tapahtuma, jossa puitteet, palkinnot ja muut loistotasolla! Sunnuntaina mahdollisuus vielä osallistua ylämäkikilpailuun, jossa edellispäivän maitohapot on hyvä ravistella Tahkon rinteille. Ehdottamat suosittelut!

Kuusankosken maraton on perinteinen pururata-maraton hyvällä tavalla sanottuna. Täällä pärjää myös maantiepohjilta kisaavat ajajat, koska rata seuraa hyvin paljon paikallista pururataa. "Vääntöwateilla" pärjää täällä. Reitillä on jonkin verran nousuja, mutta ei kuitenkaan mitenkään erityisen paljon. Rata sisältää purun lisäksi kuitenkin jonkin verran vauhdikkaita polkupätkiä, joissa teknisesti taitavat ajajat saattavat päästä oikeuksiinsa ja jopa ratkoa kilpailua. Aloittelevalle maastopyöräilijälle ehkäpä se ”teknisesti helpoin” maraton-osakilpailu Suomessa. Suosittelen!

Nuuksio, Espoo on elokuun lopulla ajettava perinteinen maratoncupin osakilpailu, jonka kilpailumatka on normaalisti ollut hieman alle 60 km. Vuonna 2009 ajettiin poikkeuksellisella reitillä, eikä perinteistä järven kiertoa kuulunut täysin ohjelmaan. Sen sijaan reitillä oli tuttujen polkupätkien lisäksi verrattain pitkät asfalttipätkät, joissa tasainen tehokas pyörittäminen oli ensiarvoisen tärkeää. Toivottavasti kisarata säilyy samana, mitä se oli ennen vuotta 2009, jolloin maastopyöräilytaidot joutuvat hieman suuremmalle haasteelle ja muutamat herkulliset polkuosuudet saadaan taas mukaan reitille. Henkilökohtaisesti olen pitänyt Nuuksion kisasta erittäin paljon, varsinkin tällä "vanhalla" radalla. Omat ajot eivät kuitenkaan ole suoriutuneet ongelmitta, sillä lähes perinteen omaisesti olen aina jotain mokaillut Nuuksiossa.. on sitten kyse ollut pyörän rikkomisesta, lihasten krampeista tai harhailuista. Pääosin näistä kaikista kuitenkin voi syyttää ainoastaan itseään. Onhan tämäkin yksi kesän must-jutuista, suosittelut!

Tähtisadeajot, Nyrölässä on noin 70km pitkä MTB tai cyclocross-pyörällä ajettava maastopyöräily kilpailu Jyväskylän lähellä. Vuonna 2009 kyseinen kilpailu oli järjestelyiltään erittäin laadukas, joka sisälsi loistokkaat palkinnot, hienot saunatilat ja myös ruokailun kilpailun jälkeen. Erityismaininnan Tähtisadeajot saavat loistokkaasti merkitystä kilpailureitistä, josta kenelläkään ei varmasti ollut mitään valittamista; harvoin mutkia on merkitty 300m, 150m, 50m ennen mutkaa ja kolmella nuolella vielä mutkan kohdalla :). Tämä on ehdottomasti kilpailu, johon suosittelen kaikkia osallistumaan. Reitti on hyvin ajettavissa myös cyclocross-pyörällä, koska tiepätkiä on jonkin verran. Mäkiä riittää mukavasti ja polkuakin on siinä määrin, että ratkaisut voi tehdä myös maaston puolella. Mikäli kisa ajetaan myös kesällä 2010, niin koitan ehdottomasti päästä mukaan. Loistotapahtuma!

1 kommentti:

  1. Tää oli loisto kirjoitus,kiitos!
    Olen tässä jo vähän pidemmän aikaan miettinyt, että josko uskaltaisin sieltä huoltonaisen roolista vihdoin ensi kesänä itsekkin ajamaan. Vähän on vain jännittänyt, että minkälaisia ne reitit on. Mut ehkä mä nyt sitten kainoan viivalle ensi kesänä:D

    L

    VastaaPoista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen