tiistai 11. heinäkuuta 2017

Hollolan maastotriathlon 2017 - reittienkat uusiksi

Yhden välivuoden jälkeen mieleni teki palata Oikea Reitin järjestämiin kilpailuihin ja Hollolan maastotriathloniin. Koin keskiviikko-illan kilpailun hyväksi valmistavaksi treeniksi kohti Vierumäen perusmatkan kilpailua, joka oli edessä vielä saman viikon lauantaina. Täysillä vedetty suoritus Hollolassa olisi rankka, mutta samalla se mahdollisti superkompensaation toteutumisen muutaman päivän päähän eteenpäin. Hollolan kisassa matkat ovat mielenkiintoiset 900m uinti, 20km maastopyöräily ja 6km maastojuoksu. Reitit eivät sinällään ole kovinkaan teknisesti haastavia, vaan rankkuus tulee Tiirismaan korkeuseroista. Vuonna 2015 selvitin reitin loppuaikaan 1h 24min ja osia. Tänä vuonna halusin päästä maaliin nopeammin – olinhan tänä vuonna keskittynyt pääosin triathloniin maastopyöräilyn sijaan. Vuoden 2016 välivuosi johtui nimenomaan maastopyöräilyn painotuksesta triathlonin sijaan.

Uinti 900m –  olmimaista paremmin 15:22

Uinti suoritetaan Hollolan kisassa 3 x 300m lenkkinä ja jokaiselle kierrokselle käydään maissa kiertämässä laituri. Tämä uintitapa sopii minulle kehnona uimarina mainiosti, koska ehdin nollaamaan mielessäni uinnin muutamalla maa-askeleella ja leikin mielessäni, että uintimatka on vain 300m. Tuttuun tapaan jäin uintiosuudella. Eroa tuli reilut 2 minuuttia kisan nopeimpiin uimareihin verrattuna, joka tarkoittaa minulle hyvää uintia. Rantauduin ehkäpä sijalla 11, mutta ehdin T1-vaihdossa useamman kaverin ohitse ja pääsin pyöräosuudelle sijalla 5.

Ensimmäinen 300m takana, minä siinä keskellä. Kuva: Terhi Sillanpää-Reitti

Pyöräily 20km – hurjastellen 40:48

Maastopyöräilyosuudelle minulla oli tälle radalle täydellinen kisapyörä. Rosen Psycho Path 29er jäykkäperäinen pyörä painaa rapiat 9 kiloa ja on kuin tehty kiipeämään tiukkoja nousuja. Lähdin ajamaan ennakkoluulottomasti watteja säästelemättä niin, että saisin kaikki karkulaiset kiinni viimeistään 8km kohdilla ennen reitin polkuosuuksia. Toinen kierros olisi sitten mahdollista tehdä aikaeroa taaksepäin. Pääsin kuittaamaan nopeasti muutamat sijat ja varsinkin jyrkissä nousuissa pääsin kanssakilpailijoihin nähden etenemään rivakasti. 5km ajon jälkeen olin jo sijalla kaksi ja edessä viiletti vain Sailfish-sankari Mika Somppi. Kaksi vuotta sitten sain Mikan kiinni kierroksen puolivälissä S-laskussa, nyt piti odottaa muutama kilometri pitempään. Suunnitelman mukaisesti pääsin Mikan ohi juuri ennen kierroksen lopun polkuja ja ehdin toiselle kierrokselle vajaan minuutin johdossa. Pyörä kulki mainiosti keskivauhdin ollessa n. 30km/h ja jaloissa tuntui ruutia riittävän edelleen. Toisella kierroksella oli ohitettava lyhyen matkan urheilijoita, mutta leveällä baanalla ohitukset onnistuivat helposti. Toinen kierros tuli suurin piirtein samaan aikaan ensimmäisen kanssa (koko osuuden loppuaika 40:48) ja paransin parin vuoden takaista omaa fillariaikaani liki puolitoista minuuttia. Toiseksi nopein fillariosuudella oli Johan Bäckman ja kellotti osuusajaksi 45:01.

ROSE:n kanssa nautitaan vauhdista. Kuva: T. Sillanpää-Reitti

Juoksu 6km – varpaat ahtaalla 23:19

Juoksuun lähtiessä en tiennyt eroa taakse, mutta arvelin sen olevan noin 3 minuuttia. Hollolassa on perinteisesti pystytty voittamaan kisa, jos pitää noin 4min kilometrivauhtia juoksuosuudella. Juoksukenkäni pohjallinen meni vähän rullalle vaihdossa ja oikean jalan varpaat olivat juoksun ajan ahtaammalla kuin muu kroppa. Onneksi pyöräilijä on tottunut siihen, että kenkä on jalassa just eikä melkein, niinpä puolisen senttiä liian lyhyestä kengästä ei tullut isompaa ongelmaa. Ensimmäisen 3km pääsin läpi alle 12 minuutissa ja tiesin jaksavani maaliin samalla vauhdilla. Toiselle kierrokselle lähtiessä sain vielä varmistuksen aikaerosta taaksepäin ja se oli reilut 3 minuuttia. Myös toinen juoksukierros sujui ensimmäisen kierroksen tapaan hyvin ja lopulta sain tuuletella voittoa selvällä erolla muihin.

Kovaa treeniä tekemässä, sykkeet korkealla. Kuva: T. Sillanpää-Reitti

Kokonaisuutena matkaan meni aikaa 1:20:58, joka taitaa olla Hollolan kisojen reittiennätys. Toiseksi kiirehti Johan Bäckman (-4:03) ja kolmantena maaliviivan ylitti Mika Somppi (-5:26).

Hollolan maastotriathlon ei pettänyt tälläkään kertaa: aurinkoinen sää, yli sata osallistujaa arki-iltana, mahtava tunnelma selostuksineen ja sähköisine ajanottoineen on jotain aivan mahtavaa. Lisäksi kisasta oli live-lähetys youtubessa ja palkinnoksi sai pullaa – ei voi valittaa. Toivon, että pääsen sellaiseen kuntoon tässä loppukesän aikana, että uskallan startata elokuun alussa Hauhon jokamiestriathloniin, vaikka se on vain muutama päivä ennen Tahkon täysmatkaa. Hollolan jälkeen minun oli palauduttava nopeasti tulevan lauantain perusmatkan kisaan. Siitä raportti tulee myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen