keskiviikko 21. toukokuuta 2014

AulankoMTB lähestyy - 50km/1100nousumetriä

Tulevana lauantaina ajetaan täällä Hämeenlinnassa Aulanko MTB aivan mahtavalla 25km pituisella radalla. Päämatkana on 50km, jolloin ratakierros kierretään kahdesti. Rata kiertelee pääosin minulle tutuilla treenipoluilla, mutta jonkin verran olen itsekin löytänyt lähimaastoista uutta ajettavaa reitin ansiosta.


Reitti ei jätä ketään meitä kylmäksi. Rauhallisesti nautiskeltuna kierros on todella miellyttävää maastopyöräilyä. Silloin kierroksen aikana ehtii välillä pysähtyä katsomaan vaikkapa Aulangon näkötornin maisemia. Reitin alkupuolella löytyvät myös kierroksen suurimmat nousut. Noin 70 nousumetrin mäki kiivetään alkuosassa yhteensä kolmesti ylös saakka. Heti näkötornin jälkeen lasketaan reitin vaikein lasku, jossa erityisesti aloittelijoiden kannattaa olla tarkkana. Nopean laskun jälkeen noustaan minun suosikkinousuni (kilometrimäki) aivan ylös saakka. Sitten voi hengähtää, koska nousut ovat hetkellisesti ohitse. Alkupään nousujen jälkeen tulee muutaman kilometrin palauttava osio ulkoilureittillä. Ulkoilureitin vauhdikkaat osuudet menevät nopeasti ja pienen pehmeän suopolkuosuuden jälkeen reitti suuntautuu Aulangon torpalle (Aulangonjärven eteläpäässä). Torpalta päästään sitten reitin todellisten polkuosuuksien pariin. Aulangon polut eivät ole erityisen teknisiä, mutta vauhti ja väsymys lisäävät niiden vaativuutta reilusti. Myös mahdollinen sade vaikuttaa teknisyyteen melko paljon. Ensimmäinen yhtenäinen polku vie kovallakin yrittämisellä yli 15 minuuttia. Tämän jälkeen on lyhyt tieosuus ja polut jatkuvat vielä edelleen. Polkuosuuksilla löytyy melkein kaikkea, mitä suomalainen metsä voi tarjota. Kovalla vauhdilla ajaminen edellyttää flow:ta, mutta rauhallisemmin ehtii katsomaan ajolinjoja paremmin. Lähes kaikki kivet ovat kierrettävissä, mutta silloin vauhti ei ole kärkipäähän soveltuvaa. Polkua riittääkin sitten melkein kierroksen loppuun saakka, mutta vielä pari kertaa pistäydytään vähän hiekkatiellä ja kiivetään yksi melko pitkä soratienousu ylös. Tämän jälkeen ajetaan pari kilometriä Tykkitietä. Tämän leveän hiekkatien laskuosuus kertoo, että kierros alkaa olla lopussa. Sen päätteeksi on vain lyhyt polkuosuus lähtöpaikalle uudelle kierrokselle tai maaliin.

Kun sanoin, että reitti ei jätä meitä ketään kylmäksi, tarkoitin sitä todella. Tällä radalla oman optimaalisen maksimivauhdin löytäminen on haastavaa. Alun tiukat pitkät nousut ja pitkähkö puolitekninen polkuosuus voi viedä rutkasti voimia, mikä näkyy erityisesti jälkimmäisellä kierroksella. Kilpailun kärkipään suhteen uskon kisan ratkeavan siihen, että kuka jaksaa tintata myös toisen kierroksen lävitse ilman pahempaa vauhdin tippumista. Kramppaavilla jaloilla ei tällä radalla vauhdin kanssa pääse juhlimaan, joten nestetasapainon ylläpidosta kannattaa huolehtia heti alusta lähtien. Tällä radalla ilman tehoja ei pääse mäkien päälle, ja myös polkuosuuksilla vauhti tippuu oikeasti alas. 

Tällä hetkellä Ilmatieteenlaitos lupailee lauantaille +27 asteen hellekeliä. Näin kuumaa kisaa en olisi mielelläni ottanut vastaan tälle reitille. Veikkaanpa, että maaliin saapuu aika monta kiloa keveyempiä kuskeja kuin he ovat olleet lähtiessä. Kenen kroppa tätä nestehukkaa sietää parhaiten ja kenen lihaksissa ruuti on kuivaa aina loppuun saakka, tekee kisassa varmasti kovaa tulosta.

Omat lähtökohtani tähän kisaan ovat kiusalliset. Haluaisin niin kovasti ajaa kovaa koko kisan lävitse, koska onhan kisa minulle käytännössä "kotikisa". Ongelmana minulla on kuitenkin edelleen kestävyystreenien puute ja se, että olen ajatellut olla kunnossa vasta kesäkuun lopussa Tahkolla. Nurmijärven maraton-kisan jälkeen en ole ehtinyt edelleenkään ajamaan yhtään yli kahden tunnin treenilenkkiä. Tammikuun jälkeen yli 2h lenkkejä on pohjalla alle yhden käden sormien määrä. AulankoMTB vie voittajalta varmuudella lähelle 2:15, joten kestävyysominaisuudet nousevat väistämättä tässä kisassa ratkaisevaan asemaan.

Olen siis kovin arvoitus jopa itselleni, mutta en kuitenkaan ajatellut luovuttaa lauantaina missään vaiheessa...

5 kommenttia:

 1. Kiitos! Pitkänmatkan takaa tulevat arvostaa tälläisia raportteja. Kiitos. Köpi

  VastaaPoista
 2. Suuret kiitokset Olli tästä rata-analyysistä. Komppaan Kyöstiä juuri tuosta pitkänmatkan takaa tulijoille hyödyllisestä informaatiosta.

  Vinkkinä, että voisit jatkaa tuota muutaman vuoden takaista 'Suomen MTB maratonit Ollin silmin' kirjoitusta päivittämällä siihen näitä rata-analyysejä. Näin ensi kertaa osallistuville/ei pääse tutustumaan rataan etukäteen on mukava tietää miten varautua/varustautua ko. tapahtumaan.

  Aulangolla nähdään. T. Juha Helsingistä

  VastaaPoista
 3. Vaudikas ja järkevää menoa kisaan. Itse lähden tyttären kanssa tandemilla viikonloppu ajelulle.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille kommenteista! Onhan toki mukavampi näitä juttuja kirjoittaa, jos ne koetaan hyödyllisiksi.

  VastaaPoista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen