torstai 3. lokakuuta 2013

Lokakuussa mennään - treenit niukilla ja kunto kateissa

Viimeiset viikot ovat olleet minulle haasteellisia pyöräilyn tiimoilta. Kunto on ropissut alaspäin oikein kunnolla ja kovaksi äitynyt poskiontelotulehdus heti flunssan perään aiheutti massiivisen aukon treeneihin. Viimeisen 1,5kk aikana treeniä on kertynyt yhteensä vain 20 tunnin verran! Puhutaan siis noin 3-4h/viikkoa tahdista. Määrät ovat auttamatta liian vähäisiä jopa minulle, joka yleensä on kohtalaisen hyvin pitänyt kuntoa yllä treenitauoista välittämättä.

Vähäiset treenit viimeisinä viikkoina on johtanut siihen, että kuluvan kauden treenitunnit tulevat jäämään minulla alle 300 tunnin. Lukema (toteuma nyt 260-270 tuntia) on vähemmän kuin aikoihin. Onnekseni urheilukokemukseni ansiosta olen onnistunut nostamaan kuntoani muutamiin tärkeisiin kisoihin melko onnistuneesti. Toinen hyvä puoli vähäisissä treeneissä on se, että en ainakaan ole ollut vaarassa kärsiä ylirasituksesta. Kolmas hyvä seikka on tietenkin perheelle jääneen ajan moninkertaistuminen ja olen saanut nauttia siitä ja olla mukana tyttären ensimmäisen elinvuoden touhuissa.

Vähäinen treenaaminen on pitkästä urheilijahistoriasta huolimatta johtanut fyysisen kunnon epävarmuuteen. Tasainen perussuorittamisen taso on jotain, mitä en ole voinut tänä kesänä saavuttaa. Olen kisannut kuin "vanhoilla meriiteillä tai haamuheitolla MM-kisoissa". Näistä ongelmista huolimatta sain osittain yllättäen kerättyä XCO-cupin kokonaisvoiton kasaan. Sinällään treenejä lisäämällä en olisi sillä puolella voinut saavuttaa enempää.

Cyclocrossin SM-kisaan tässä kaikesta huolimatta vielä tähdätään. Nyt on vajaa kolme viikkoa aikaa treenailla ja yrittää saada happi kulkemaan jaloissa pirteämmin.

ps. Voin muuten kirjoitella blogia useamminkin, jos lukijaväki niin haluaa. Mistä sinä haluaisit lukea seuraavaksi?

11 kommenttia:

  1. Aloittelin tuon TMT-ajamisen hieman outoon kohtaan vuotta eli noin kuukausi sitten. Yksi pieni asia on alkanut ihmetyttämään. Eli miksi ihmeessä takareiteni on aamuisin tukossa? Huom. tätä ei voi selittää lisääntyneellä harjoituksen kokonaismäärällä. Koska muista kiireistä johtuen kuukausitasolla on tunnin pienentyneet edellisestä sekä samalla keventyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sivistyksessäni taas aukko? Mitä TMT-ajaminen tarkoittaa?

      Äkkiseltään tulee leikillisesti mieleen "Turha mitään treenata", "Tunti mennään tykittäen" ja "Täyden matkan triathlon".

      Noh, niin tai näin. Eikös ihminen ole adaptoituvaa sorttia ja lihaskipeydet ja jumit ovat yleensä seurausta siitä, että tekee jotain omille lihaksille epätavallista. Tai vaihtoehtoisesti lihashuolto ei osu kohdilleen.

      Pyöritellen takareidet saa mukavaan jumiin, ellei pyörittävää ajotekniikkaa ja erilaisia lenkkejä ei ole takana useita vuosia.

      Poista
    2. TMT eli työ matka tempo. Siinä varmaan tuo tempo on mikä on avain tuohon jumiin. Voitaneen siis sanoa kolme kunnollista perusvirhettä...

      Poista
    3. Sehän on sitten selvä juttu.

      Diagnoosi: Tempotakareidet.

      Tulevat yli-innokkaille tempoon hurahtaneille pyöräilijöille. Mikäli haluat pitää takareidet jatkossa rentona, niin jätä lukkopolkimet kotiin. Tätä ei tosin oikeasti suositella. Eli ei muuta kuin lisää vastaavaa treeniä ja hyvät lihashuollot päälle!

      Poista
  2. Kiinnostais sun näkemys pyöräilijän voimaharjoitteluun. Vaikka oot kyllä kirjoittanut muistaakseni viime talvena, että teit vaan jonkun lyhyen punttikuurin ja se riitti sulle. Toki netistä voi lukea vaikka kuinka paljon tietoa ja "tietoa", mutta kiinnostaa sun näkemys asiaan. Siinä ainakin yks juttuvinkki tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Jaakko vinkistä! Laitetaan hautumaan. Mielenkiintoinen aihe, koska punttailut ovat niin henkilökohtaisia asioita.

      Poista
    2. Henkilökohtaisia juttujahan nämä ovat ja kokeilemalla selviää mikä itselle sopii. Kaikenlaisia nettitotuuksia on vaan niin paljon, että sieltä pitäisi löytää ne itselle sopivat.

      Poista
  3. Miten paljon teet maantieharjoittelua? Näetkö maastokuskille välttämättömänä maantieharjoittelun mikäli halutaan että maasto kulkee? Jos kuntoilija joka kiertää maratoncupin kisoja, ja ei maantiepyöräile, harkitsee joko maastokaluston päivittämistä nopeampaan suuntaan tai maantiepyörän hankkimista harjoittelulaitteeksi, kumpi on kannattavampaa "Tahko alle 3h" projektin kannalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Vastaan tähän huomenna keskiviikkona blogitekstin muodossa.

      Poista
  4. Missä kohtaa vetoharjoittelun kehittävä vaikutus loppuu? Olisiko siitä aiheeksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisihan ollakin. En millään malttaisi olla paljastamatta kantaani, mutta odotellaan tekstiä - se on jännempää!

      Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen