torstai 21. toukokuuta 2015

Tähtäin Aulangolla - 10 päivän valmistava treeniohjelma MTB-kisaan

From zero to hero? Olen ollut nyt kahdeksan päivän ajan maastopyöräilijä. Katse ja keskittyminen on ollut vahvasti ylihuomisessa Aulanko MTB-kilpailussa - kotikisassani. Talven ja kevään ajan olen treenannut sekalaisesti triathlonin eri lajeja ja kunto oli sen mukainen. Kaikki lajit luonnistuivat jotenkin, mutta mikään ei kunnolla. Reilu viikko sitten tein päätöksen keskittyä vähäksi aikaa pyöräilyyn. Se oli henkisesti hyvä päätös. Tämä kulunut kahdeksan päivän jakso on sisältänyt kehitysodotuksia monella rintamalla, jotka käyn nyt lyhyesti läpi treeni kerrallaan.

Tehdyt treenit:

To 14.5. Treeni MTB 54,1km - 2h 45min. Aulanko MTB:n sateisella radalla 1,5 kierrosta (noin 1h
45min) rennon kovaa, mutta treeni jäi kesken sippaamisen takia. Rasvat eivät toimineet energiana ja talvella väliin jätetyt pk-lenkit kostautuivat. Oli lähdettävä treenaamaan kisakunnon ohelle peruskuntoharjoitteita ja keskityttävä erityisesti hiilarimiehen adaptoitumiseen hiilari-rasvamieheksi.

Pe 15.5. Cyclocrossari-lenkki pintakaasulla (rehti PK) 53km - 1h 53 min, keskisyke 119. Kaikki spurtit kiellossa. Jos reidessä tuntui tarve käyttää voimaa, lyötiin kevyempää vaihdetta silmään. Hiilarit loppuivat 1h 25min kohdalla. Hiilaria himoitseva vatsani raapi tyhjää muutaman kerran ja noin 5 min kuluttua rasvat alkoivat lähteä energiatalkoisiin mukaan. Hyvä merkki - oli sauma palata vielä kestävyysurheilijaksi, vaikka pieni kuoppa matkassa olikin!

La 16.5. MTB-lenkki 63km - 2h 56min (rehti PK), keskisyke 121.  Kaikki spurtit edelleen käyttökiellossa ja pääpaino yhä vaan käynnistää rasvoja energiahommiin. Hiilarit loppuivat 1h 40 min kohdalla ja rasvat käynnistyivät noin 4min tyhjäpotkun jälkeen. Enää viikko kisoihin ja minä täällä treenaan PK-kauden keskeisimpiä juttuja paniikissa!

Su 17.5. ap MTB-VK-treeni Aulangon kisareitillä. 35km - 1h 45min, josta 1h 10min rennon kovaa maastossa. Torstain aika kierrokselta parani liki 8 minuuttia, toki ratakin oli vähän kuivempi. Näyttää kuitenkin paremmalta, koska lepopäivää ei pidetty.

ip Uintireeni 45min käsipainotteisesti. Kaikki keskittyminen maastopyöräilyn kehittämiseen - triathlonin tavoitteet ovat tauolla vielä viikon. Uintimatka n. 1,5km.

Ma 18.5. Lepo

Ti 19.5. Maantiepyöräilyä 60km - 2h. KOH-I-NOOR-kisa Ahvenistolla. Maantiekilpailu, johon starttasin crossarilla, jotta maantiepyörän soikeat rattaat ja lyhyemmät kammet eivät sekoita hermotusta maastopyöräilyn tarpeisiin. Huipputreeni! 1h 4min kovaa tykitystä ja jalat soivat. Terävin Olli kateissa, eikä loppuun riittänyt voimaa iskeä maalimäkeen voitosta. Sijoitus 8, 22 sekuntia kärjen takana. Jaloissa useampia treenejä ja kovat vedot puuttuivat lähes tyystin maantieltä. En ollut erityisen huolissani tuloksesta. Kisan nopeusdata kuvassa.

Ke 20.5. Maantielenkki crossarilla 23km - 41min. Pääosin rentoa pyöritystä pl. yksi 5,5km pätkä kovempaa 40km/h keskarilla. Tämän jälkeen uimaan 45min pullarilla jalkoja säästellen. Uintimatka n. 1,4km.

To 21.5. MTB-pk-treeni  61km - 2h 15min. Kisaan valmistava viimeinen voitelu. Tarkoitus pistää rasvat taas energiatalkoisiin ja spurtit olivat pääosin kiellossa. Olihan viikkoon tehotreenejä ja vetoja jo lähes 3,5 tuntia. Ilokseni ei mainittavaa energiavajetta, enkä tuntenut hiilareiden loppumista koko lenkin aikana. Näin ei ollut käynyt sitten viime syksyn.

Lopputulema: Nyt tarvittavat ja mahdolliset treenit on tehty. Huominen ja ylihuominen mukaan laskettuna 10 päivään on isketty kaikki, mitä työssä käyvään kroppaan uskalsin ärsykkeitä antaa. Huomenna perjantaina pidän levon ja tankkailen. Ehkä vähän valmistavaa lihashuoltoa myös ohjelmassa. Lauantaina olen valmis - niin valmis, kuin 10 päivän täydellä valmistelulla voin olla.  Aulangolla nähdään!

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava juttu! Itse olen tulossa Aulangolle ekaan kisaani ja olen triathlon kisaaja kaverini ohjeilla koittanut kanssa saada rasvoja käyttöön. Olen käynyt noin 1,5-3 tunnin aamulenkeillä 4kertaa kahden viikon sisään keskisykkeillä noin 120. Aamupalaksi pari kananmunaa, kahvia ilman lisukkeita ja liikkeelle. Sitä hämmästelin lenkeillä, että missään vaiheessa ei tullut seinä vastaan, että energiat olisi loppunut. Miten sulla käy ilmi, että mennään hiilareilta rasvoille? Tuleeko reisiin välikuolema muutamaksi minuutiksi, vai miten huomaat vaihdoksen kuten tuossa blogissa mainitsit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista & tsemppiä tapahtumaan! Minulle energian loppuminen on selviö. Haluan aina olla iskussa, että voin tykittää kunnolla milloin vain. Kun hiilarit loppuu, tämä ajatuskaan ei luonnistu. Kroppa ei vaan urheile. Tuntee, että on odotettava jotain tilalle, tai vartissa olisi,ihan pihalla.

      Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen