lauantai 31. maaliskuuta 2012

Vauhtikestävyyttä pyöräilyyn

Kausi lähestyy kovaa vauhtia ja pikkuhiljaa alkaa olla aika nostaa vauhteja pk-lenkkien jyystämisen ohella. Mikäli toukokuussa haluaa olla kisatapahtumissa kunnossa, kannattaa viimeistään maaliskuussa alkaa hakea lenkeille fillaritehoja. Niiden tekeminen onnistuu helpoimmin maantiellä ajaen. Mikäli kunnon kehittymistä haluaa seurailla pidemmällä aikavälillä, niin paikallisen temporeitin (kymppitempo) kellottaminen on selkeä tapa saada viikkoon tehokkaita vk-vetoja. Nämä treenit, jos mitkä, tuovat jalkoihin voimaa ja valmistavat hapenottoa tuleviin kisakoitoksiin.

Itse olen ajellut pyörää enenevissä määrin nyt parisen viikkoa. Hämeenlinnassa paikallinen kymppitemporeitti alkaa olla kesäkunnossa. Näin ollen talvipyörällä on päässyt tarjoamaan jaloille jo ensimmäisiä viitteitä siitä, mitä kesällä on luvassa paljon – eli vauhdikasta ajoa ana-kynnyksen lähettyvillä.

Eilen perjantaina ajoin ensimmäisen oikeasti tehokkaan vedon sitten cyclocrossin SM-kisojen. Torstailta jaloissa oli crossaripyörittelyä reilun satasen lenkin verran. Niinpä eilinen kellotus ei ollut ihan helpoimmasta päästä ainakaan valmistautumisen suhteen. Asensin crossariin maantiekiekot ja lähdin koettamaan maaliskuun tehotasoja. Rastilan lenkki oli käytännössä kokonaan kuiva ja reilun 20 km lämmittelyn jälkeen oli aika testata vauhtia.
Vaikeaa oli, niin kuin tähän aikaan vuodesta odottaa saattoi. Alun vastatuulipätkillä jo 36-38 km/h oli tuskaista vääntämistä. Ylämäissä ei oikein tuntunut olevan happea tarjolla ja oma 30-säännön noudattaminen oli työn takana. Sykkeet jäivät alas ja silti jaloissa alkoi painaa. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan auta luovuttaa! Keho ei opi ajamaan kovaa koskaan, jos aina antaa periksi. Niinpä huononakin päivänä voi ajaa tehotreenin loppuun. En ole koskaan kuullut, että kisoja olisi siirretty sen johdosta, että jollain urheilijalla ei ole jalka iskussa. Myös huonoille päiville on saatava riittävästi rutiinia. Vääntö jatkui kunnes myötätuulipätkällä jalka alkoi pyörimään paremmin. Kehokin ymmärsi jossain 10 min kohdalla, että tänään ajetaan oikeasti kovempaa. 130-tien pätkällä crossari piti vauhtia hyvin yllä ja nopeusmittari näytti jatkuvasti 43-46 vauhteja. Kierroksen päätyttyä kello pysähtyi aikaan 16:11. Aika jää omasta viime kesän tempopyöräennätyksestä 1:30 ja crossarisetupilla ajetusta ennätyksestä vajaan minuutin. Tästä on hyvä lähteä seuraamaan kunnon kehittymistä ensin kisojen lähestyessä ja lopulta kauden edetessä.

4 kommenttia:

 1. Mikä on keskisykkeesi tuollaisessa vedossa? Meneekö yli anakynnyksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväällä nämä vedot tehdään reippaasti alle kesän ana-kynnyksistä. Tai ainakin minulle käy niin. Harvemmin pystyn toisaalta soololenkeillä muutoinkaan saavuttamaan niitä sykkeitä, joilla paahdan kisoissa, kun rinnalla ajaa kovia ukkoja.

   Kesällä viikkotempot tulee ajettua "lähellä" oikeaa ana-kynnystä. Vartin vetoa en kyllä pysty yli ana-kynnyksen ajamaan..

   -Olli-

   Poista
 2. Seuraavan kerran kun tekee lenkillä mieli luovuttaa niin mä käyn läpi mielessäni tätä tekstiä. Kiitos jälleen kerran hyvästä jutuista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoh! Toivottavasti toimii. :) Kiitos palautteesta.

   Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen