sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Valmennusoppia hakemassa

PVT, eli pyöräilyvalmentajan tutkinto alkoi tänä viikonloppuna. Ensimmäinen lähijakso opiskeltiin Varalan urheiluopistolla ja täytyy sanoa, että ihan mielenkiintoinen viikonloppu takana. Reilu 40 innokasta valmentakokelasta kuulivat, kuinka Latviassa kehitetään maantiepyöräilyhuippuja ja saimme melko kattavan kuvan toiminnan luonteesta.

Olin ennen viikonloppua hieman peloissani siitä, että koulutuksessa vannottaisiin ainoastaan "25h viikossa pk:ta"-malliin, mutta näin ei ollutkaan. Ainakin Latviassa tehoja ajetaan jo nuorena ja vuosittain heti helmikuun alusta lähtien. Ei tämä oma säätäminen siis kovin paljon eroa heidän touhuista, vaikkakin omat tuntimäärät jäävät alle puoleen heidän järjestelmän 17-18v poikien ohjelmasta ja siellä eletään treenien ehdoilla täysin. Vai miltä kuulostaisi vajaan kahden kuukauden pyöräilyleiri helmi-maaliskuussa? Noh, onhan minullakin leirikokemusta, eli ainoa fillarileirini - yksi viikko Mallorcalla ja silloin yli puolet kipeänä.

Viikonloppu jätti kyllä hyvän kipinän päälle myös omaan treeniin ja en meinannut millään malttaa odottaa, että pääsen kotona pyörän päälle ja lenkille.

Tämän valmentajakoulutuksen jälkeen lähtee muuten suomalainen pyöräily nousuun. Kaikki me, eli 40 tulevaa valmentajaa lupailtiin, että valmennetaan Suomeen yksi pyöräilyn maailmanmestari lähivuosien aikana. Yeah!

6 kommenttia:

 1. Valmentajista taitaa olla pulaa lajissa kuin lajissa, ja jos vielä puuttuu se paras tieto, on vaikea päästä huipulle. Nyt kun saadaan "kentälle" lisää huippukuskeja huipputiedoilla, niin kyllä niitä tuloksiakin on lupa odotella. Eli: kuulostaa erinomaiselta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sami rohkaisevista sanoista. :) Hommaa riittää molemmilla puolilla rutkasti. Niin huippukuskiksi pääsemiseen, mutta vähintään yhtä paljon oikeasti hyvien tietojen ja kokemuksen saavuttamiseen.

  VastaaPoista
 3. Ehkä vähän aiheesta ohi, mutta kysyn kuitenkin. Oletko koskaan ajatellut kisailla ulkomailla tai oletko jo kilpaillut? Esimerkiksi Norjan Birkebeinerrittet voisi olla Tahkon satakaksikymppisen voittajalle ihan hyvä skaba?

  Ei muuta kuin ketjut kireälle ja tsemppiä ensi kauden valmistautumiseen!

  VastaaPoista
 4. Kiitti kommentista. Ulkomailla kisaaminen kiinnostaisi ja on kiinnostanut aina aivan älyttömästi. Tähän esteenä ovat olleet aikaisemmin taloudelliset resurssit ja nykyään vapaa-ajan ongelmat - ja vapaapäivien rajoittuminen 20-30 lomapäivään vuodessa.

  Kiitos myös tsemppauksesta, ainakin tässä vaiheessa intoa piisaa!

  VastaaPoista
 5. Hyvä, että valmennustietoa tulee lisää tähänkin maahan. Ja auttaa varmaan, että sitä hyödyntää ajaja, joka tietää muutenkin jo mitä tehdä.

  Latvian hommaan voi tietysti sanoa, että tehoja aletaan ajamaan aikaisemmin, koska ajo -ja kisakausi ovat huomattavasti pidemmät. Suomeen muualta saatuja oppeja joutuu aina valitettavasti olosuhteiden takia hieman "säätämään".

  Oliko muuten puhetta muustakin kuin treenaamisesta eli ajasta jolloin ei olla pyörän päällä ??

  VastaaPoista
 6. Moro Sami!

  Latvian mallissa tähdättiin myös kesäkauden tärkeisiin kisoihin. Junnut eivät juurikaan kisanneet ennen toukokuuta. Lähes samaa siis kuin meilläkin. Säätämistä kyllä Suomen pakkasjaksoissa riittää. Samoin säätämistä meille aiheuttaa se, että olemme päivät koulussa/töissä, jolloin optimaaliset treeniajat jäävät hyödyntämättä.

  Kyllä siellä heidän vuositason päivärytmi selvisi aika tarkasti. Oikeiden treenien ulkopuolella pääpaino on aktiivisessa palautumisessa, ruokaa syödään se, mihin rahat riittävät ja päiväkohtainen palautuminen tärkeässä roolissa.

  Tämä siis aiheista aivan älyttömän tiivistetysti.

  VastaaPoista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen