maanantai 4. huhtikuuta 2011

Mikä ihmeen tempoajo?

- Tempoajo = aika-ajo (engl. Time Trial tai TT)

- Pyöräilyseurat järjestävät tavallisesti viikoittain kymppitempoja tai viikkotempoja. Näilläkin kahdella termillä tavallisesti tarkoitetaan samaa asiaa. Lisäksi sana ”kymppi” viittaa tässä tapauksessa ajettavaan matkaan. Suomessa tavalliset kymppitemporeitit lienevät pituudeltaan 10-12km.

- Suomen mestaruudesta ajetaan tämän lajin puitteissa kilpailussa nimeltä: SM aika-ajo tai SM tempo.

Miksi kirjoitan tästä, vaikka en todellakaan ole mikään virallinen tempoajaja? Ihan sen takia, että tempoajot selkeine sääntöineen on ehkäpä tasapuolisin kilpailumuoto kaikille pyöräilijöille. Peesauskielto ja väliaikalähtö takaavat sen, että matkasta on todella selvittävä yksin. Apua ei saa mistään (mitä nyt takaa ohittavat rekat helpottavat menoa muutaman sata metriä). Toinen seikka, miksi haluan nostaa asian esille on se, että pyöräilyseurojen järjestämät viikkotempot ovat aivan älyttömän hyvää treeniä.

Itse olen aina pitänyt kelloa vastaan ajamisesta. Mikkelissä asuessani olin usein arkitiistaisin Ihastjärventiellä ajamassa maantiepyöräilijöiden kanssa 12km pituista aika-ajoa. En omistanut maantiepyörää, saatikka tempopyörää, mutta kelloa vastaan ajaminen onnistuu maastopyörälläkin. Joensuussa viikoittaiset tempoajot ajetaan Iiksenportilla. Joensuun temporeitti on kolmion muotoinen ja näin ollen hieman tuuliherkempi kuin suoralla käännöllä olevat reitit. Nyt täällä Hämeenlinnassa odotan kuumeisesti, että pääsen mukaan paikallisille temporeiteille testaamaan viikoittain omaa kuntoani.

Muistelin tässä, että en ole tainnut esitellä vieläkään omaa tempo-/aika-ajopyörääni? Tässäpä sekin vihdoin näytille:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen