perjantai 7. kesäkuuta 2019

Kestävyysurheilijaksi käynnistelyä

Heitetäänpä yksi blogiteksti pitkästä aikaa kehiim. Minua on helpoin seurata Facen kautta etsimällä urheilijasivuni: Pyöräilijä Olli Miettinen ja tykkäämällä siitä sivusta.

Alkukausi on mennyt nopeasti. Tammikuussa ajelin cyclocrossin SM-neljänneksi. Toukokuusa ehdin avaamaan XCM-kauden Kuusankoskella ja Aulanko MTB:ssä. Tärkeinmät tähtäimet kesään ovat Tahko MTB ja XCO/XCE SM-kisat.

---

Liian suuri osa suomalaisista ei koskaan käynnistä elimistönsä luonnollisia liikuntaa tukevia mekanismeja. Terveiset hämärän rajamailta ja "rasvat energiaksi" käynnistyslenkeiltä, ei ole muuten helppoa!

Arjen kiireiden johdosta ajauduin optimoimaan koko toukokuun lyhyitä 30-90min treeniaikoja intervalliharjottein. Pitkät lenkit jäivät pois ohjelmasta kokonaan ja elimistö oppi käyttämään jälleen korostetusti hiilihydraatteja energianlähteenä. Rasvoja ei yksinkertaisesti tarvittu missään vaiheessa. Nämä hiilarivarastot ovat meillä ihmisillä rajalliset. Kun tankki tyhjenee, meno alkaa tökkiä pahemman kerran. Minulla hiilarivarastot riittävät ajotehosta riippuen 75-110 minuuttia.

Huomenna lauantaina on edessä Gravel Race Mäntyharju-tapahtuma. Ajomatkoja on tarjolla 30-215km välillä. Jälleen kerran olen mukavan haasteen edessä. Käynnistelin energialähteitä keskiviikkona, jolloin sippasin 1h50min kohdilla energiakuoppaan. Torstaina jatkoin ominaisuuksien herättelyä +30 asteen helteen helliessä. Pääsin 2h 25min, kunnes kroppa ilmoitteli hiilarivarastojen ehtyneen. Ajelin kuitenkin puoliväkisin 100km täyteen ja pakotin elimistön käyttämään myös kehon rasvoja. Kolmen tunnin lenkin jälkeen ruokahalu oli poissa pari tuntia, vaikka energiaa olisi tarvittu rutkasti. Ketoosi oli tullut kylään. Paastossa ketoosin pääsee vuorokaudessa, fillarin päällä muutamassa tunnissa.

Lauantaina Mäntyharjulla kropan pitäisi sietää ajoa 4-6 tuntia. Nyt nähdään miten ihmiskroppa adaptoituu ja millainen haamu rundilta lopulta maaliin ajaa. 🤨

#velosaimaa #rosebikes #wattbike
---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen