sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Laajavuoren MTB maraton 15.6.2013 - 6th kisaraportti

Vielä perjantaina, vain päivää ennen kisaa näytti siltä, että Laajavuoren maratonin lajiksi olisi maastopyöräilyn sijaan paremmin sopinut mutapaini. Ihan niin paha rata ei onneksi lopulta ollut, kun lauantain aamupäivä oli poutainen. Laajavuoren kisareitti on sateella todella tyly, kun ajettavat polkuosuudet muuttuvat puroiksi. Silloin erityisesti kisakalusto joutuu koville ja yhdellä kisalla pyörä kuluu puolen kuivan kesän verran. Näin ollen Laajavuoren kisa ei kuulu sateisena minun suosikkeihini, mutta koska se on niin sopivalla etäisyydellä Tahkosta, on paikalle aina saavuttava. Sadeherkkyyden lisäksi reitillä on parit mutapaikat, jotka eivät tuppaa kuivumaan koskaan.

En oikein osannut odottaa kisalta mitään, koska en tiennyt omaa iskukykyäni. Viikolla ajetut pari lenkkiä eivät olleet olleet erityisen lennokkaita, vaan kehossa tuntui olevan osa venttiileistä rajoitettuina. Joskus tuolla tuntemuksella pyörä kuitenkin liikkuu kisassa mallikkaasti, joten en ottanut asiasta enempää huolta kannettavaksi. Päätin nauttia kisasta ja olihan se hienoa päästä testaamaan omaa kuntoa ammattilaista (Veikkanen mukana) vastaan.

Ensimmäinen kierros sujui suunnitelmien mukaan. Pysyin helposti kärkiporukassa ja ylämäissä olo tuntui jopa vahvalta. Pyörä toimi loistavasti ja kevyttä jäykkäperää oli helppo pomputtaa parhaille ajolinjoille. Kärkiporukassa pyöri ensimmäisellä kierroksella 4-8 kuskia. Laajavuoren kisakierroksen loppuosan mutakohdissa ja ässämäessä syntyy aina eroja, ja niin tänänkin vuonna. Ensin mutakoissa kärkeen muodostui porukka: Veikkanen, Sohkanen, Kangaskokko ja allekirjoittanut.

 Kärkinelikko muodostuu, minä omilla linjoilla - Kuva: JYPS/Tuomo

Lopun nousussa Simo tipahti hetkeksi kyydistä ja kierroksen vaihtoon tulimme kolmikolla pienellä erolla takana tuleviin.

Toisella kierroksella meno kuitenkin tasaantui nopeasti ja hetkessä letkassa olivat mukana myös Kittilä, Viitamaa ja Holmberg. Kierroksen puolivälin tienoilla Veikkanen teki ratkaisun ja lähti rivakkaan irtiottoon. Perään säntäsivät myös Kittilä ja Kangaskokko, kun minun ja Simon oli vähän annettava periksi. Myös Viitamaa ja Jerkku olivat tippuneet vähän aikaisemmin Jussin revityksen kyydistä. Lopun mutakoille Viitamaa ja Jerkku saivat minut ja Simon kiinni. Niinpä kisan keulassa oli Veikkanen, kakkosporukassa: Kittilä ja Kangaskokko ja meidän nelikko taisteli tuossa vaiheessa sijasta 4. Toisen kierroksen loppuosan mutapätkillä tapahtui ensimmäisen kierroksen tavoin ratkaisuja ja tällä kertaa minua vastaan. Jäin pyörineni pari kertaa pahasti sutimaan Simon vetäessä letkaa hyvää vauhtia. Myös Viitamaa ja Jerkku pääsivät minulta karkuun ja jäin kierroksen lopun nousuihin yksikseni. Takaa seurasi yksi medilaserin mies, mutta en koskaan saa tietää, oliko se Tähti vai Repo.

Viimeiselle kierrokselle lähtiessä olin Jerkun ja Viitamaan kaksikkoa perässä 20 sekuntia. Jalat olivat jo vähän väsyneet, enkä pystynyt takomaan eroa kiinni. Jäin siis pyörittelemään omaa vauhtiani ja toivoin vähintään pitäväni sijoitukseni. Kierroksen alun hiekkatieosuuksilla en saanut kunnon iskua päälle millään ja sykkeet pyörivät alhaisissa lukemissa. Jossain kierroksen puolivälin paikkeilla kuulin eron olevan kärkeen liki neljä minuuttia ja edessäni ajaviin lähes kahden minuutin luokkaa. Ajoin mäet ja polkupätkät kovempaa, mutta tieosuuksilla passailin aina seuraaviin mäkiin voimia keräten. Jerkulla oli ollut epäonnea voimansiirron kanssa ja melko varma podiumsija muuttui siten keskeytykseen. Minä taas olin lopun Ässämäessä aivan nahat jaloista - lisäksi reisistä oli isot osat umpikrampissa. Pienellä ajovirheellä jalka olisi mennyt ihan lukkoon, mutta onneksi kengät pysyivät polkimilla ja pääsin nipinnapin maaliin.

Viimeinen ylämäki! Kuva: Outi Jussila

Maaliin kuittasin sijalla 6 - yli viisi minuuttia Jussille hävinneenä. Myös muille palkintosijoille eroa kertyi kolmisen minuuttia, mikä on todella paljon. Tiimikaveri Simo ajoi hienosti kakkoseksi ja Juide pokkasi kolmosijan. Tiukan kirikamppailun kolmossijasta kävi myös hiihtomies KooKittilä, mutta jäi niukasti neljänneksi. Viitamaa oli viides.

Kisan topit:

- Kisan ajaminen Jussi Veikkasta vastaan - ensimmäisellä kierroksella homma meni vielä hyvin
- Yllättävä sukulaismiehen tapaaminen kisoissa - terveisiä Markolle!
- Hyvä (oikeastaan pakollinen) treeni Tahkoa ajatellen

Kisan flopit: 

- Oma ajo kokonaisuutenaan väsynyttä
- Keskisyke 161 - luvattoman alhainen (Korsossa pari viikkoa sitten 173 vastaava aika)
- Mutapätkät kisareitillä

Ilta menikin sitten pyörän pesussa ja ajovaatteiden huuhtelussa. Sunnuntaiaamuna päätin ajella Laajavuoren mielestäni ja lähdin nautiskelemaan maantiepyörällä Hämeen asfalteille. Ajoin ehkäpä rauhallisimman lenkin koskaan ja sykkeet pysyivät koko matkan alle 130 lukemissa. Sunnuntain palauttavan lenkin data tässä:


Nyt alkaa viimeiset kaksi treeniviikkoa ennen Tahkoa!

2 kommenttia:

  1. Hmm, kieltämättä olit hieman hämmästynyt kun näit minut, mutta sitten kun näytin sitä kilpailunumerolappua niin suusi loksahti auki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah! Nimenomaan näin - mutta olipa hienoa nähdä sinut pyörätapahtumassa. Ihmetystä riitti vielä toisella kierroksella mutakoissa, kun juutuin sinne. Näinköhän hidasteena oli tuo alas jäänyt leuka?!

      Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen