torstai 8. syyskuuta 2011

Pyörien nopeuserot tempoajossa

Vihdoinkin sain ajettua Rastilan viikkotemporeitin myös maastopyörällä. Miksi maastopyörällä sitten pitää mennä maantielle aika-ajoa ajamaan, vaikka sen pyörän parhaat ominaisuudet korostuvat ihan erilaisessa ympäristössä?

Tähän oli muutamiakin syitä:

1. Sain kerättyä eri fillareiden ja ajovarusteiden aikaeroja samalla maantiepätkällä:

Tempopyörä (kiekot: takana Zipp 808, edessä AC 420), tempohaalarilla ja tavallisella kypärällä. Loppuaika: 14:40 (keskiwatit 370)

Cyclocross-pyörä (Focus Mares Pro) maantiekiekoilla (AC 420, Vittoria evo cxII), tavalllinen maantiepyöräilyvarustus. Aika: 15:05

Maastopyörä (täysjousitettu Focus Super Bud 1.0), maastorenkaat 2,2 Raceking, perus lenkkivarustus. Aika: 16:37.

Testiajat eivät ole täysin vertailukelpoisia johtuen temporeitin kolmiomaisesta muodosta. Tuulen vaikutus on tällöin perinteistä ”yhdellä käännöllä” ajettavaa reittiä merkittävämpi. Maastopyörällä ajettuna päivänä tuuli oli testipäivistä kaikista navakin. Erityisesti vastatuuliosuudet ovat maasturille tiukkoja ja tyynellä säällä loppuaika olisi luultavasti kovempi. Sinänsä aikaero on kuitenkin yllättävän pieni tempopyörän ja maasturin välillä.

2. XCM SM-kisat lähestyy. Mikäpä olisi parempaa treeniä, kun ajaa täysillä samalla pyörällä, jolla kilpailu ajetaan.

Kisat tosiaan lähestyvät vauhdilla ja enää kolme päivää starttiin. Lupaamani treeniviikko ei nyt ihan niin kova ole ollut, kuin suunnittelin, mutta silti tehoja on sisältynyt jokaisella lenkillä su-ke. Tänään torstaina lienee lepopäivän paikka ja huomenna perjantaina ajellaan taas sopivan napakasti maastoa. Lauantaina, eli kisaa edeltävänä päivänä on tarkoitus pyöritellä jalkoja herkemmiksi noin 1,5h kevyellä lenkillä. Toki joitain 10sec kiihdytyksiä voi lenkkiin sisällyttää. Sunnuntain kisapäivänä verryttelyksi riittää 10min pyörittely parilla tiukemmalla nousulla. Sitten vain rypistämään itse kisa!

2 kommenttia:

 1. Moro! Hienoa, että joku on kokeillut nopeuksia! Onko Rastilan viikkotemporeitti kuinka pitkä? Paljonkohan tuosta 25 sekunnin erosta tulee tempohaalarista?

  256km/päivässä ajanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tempohaalari ei vaikuttane pahemmin tulokseen, koska Skinsin "tavallisetkin" ajokamat ovat todella napakat ja aerot. Tempopyörän aika on yllättävän huono noihin watteihin nähden. Sää on ollut varmaan kehno tuota ajaessa. Pyörä ja kiekot ovat olleet ajaessa nopeat, silti ajoaika on kehnohko.

   Rastilan temporeitti on noin 10,5km ja sisältää pari nousua. Reitti on tosiaan kolmio, joten tuulella on iso vaikutus loppuaikoihin. Joskus kolmion kaksi sivua on vastaista, toisena päivänä myötäistä. Ero loppuaikaan on todella merkittävä (puhutaan liki minuutin ajasta).

   Eiköhän tärkeimmät aero-asiat tempossa ole: asento, tt-tanko, kiekot, kuskilla aero-kypärä ja napakka ajoasu.

   Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen