Sain vinkin blogitekstin aiheeksi. Minua pyydettiin kirjaamaan ajatuksia ja kokemuksia talvipyöräilyn varusteista. Aloittelevalla talvipyöräilijällä saattaa maku mennä touhusta nopeasti, jos varusteet eivät ole kohdallaan. Hyvin harvalle talvipyöräily muodostuu ongelmaksi siinä, että on paleltunut lenkillä. Useammin ongelmat tulevat aivan ylimitoitetusta pukeutumisesta. Lähtökohdin talvipyöräily voi olla jopa vähemmän hikistä puuhaa kuin kesällä. Itse pidän omaa pukeutumistani epäonnistuneena, jos paitani kastuu lenkillä lenkin ensimmäisen kahden kolmanneksen aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa vaatetusta, jolla selviää pihalla seisoskellen joitain minuutteja ilman vilunväristyksiä. Pyörälenkillä minulla ei ole koskaan yhtään kerrosta ”toppaa” päällä. Toki on vielä muistettava, että talvisessa metsässä ajaminen on huomattavasti lämpöisempää touhua kuin maantien laidan ajaminen. Hyvä nyrkkisääntö tällöin on, että jos selviät maastossa vaatteilla x, niin maantielle puet samalla lämpötilalla lisäksi tuuliliivin. Maastopyöräilyyn riittävät samat varusteet kuin samalla kelillä hiihtäen. Tässä siis oletan myös hiihdon osalta sitä, että varusteet päällä ei juuri hikoilla.
Rohkaisen kaikkia tutustumaan talvipyöräilyn maailmaan ja tässä tueksi muutamia vinkkejä, jotka perustuvat minun kokemuksiini. Varusteet, joita talviseen pyörälenkkeilyyn tarvitaan ovat seuraavat:
- Kengät: Talviajokengät, tai normaalit kesäkengät lämpöisillä kengänsuojilla (kengät voivat olla numeroa isommat, jotta niihin mahtuu kaksi sukkaa). Varpaat jäätyvät herkästi, joten jalkaterien lämpimänä pitäminen kannattaa testata omalta kohdalta. Se on mahdollista, varpaiden ei tarvitse palella!
- Housut: Lyhyet normaalit ajohousut, talvipyöräilyhousut (edestä koko matkalta tuulenpitävät ja ilman säämiskää) ja erittäin kylmiä kelejä varten urheilukerraston alaosa. Jalat pyöriessään tuottavat paljon lämpöä ja reisien hikoaminen lenkin aikana tekee olosta tukalan. Laadukkailla talvihousuilla aluskerraston alaosaa ei tarvitse pukea kuin vasta yli 10 asteen pakkassäässä. Maastossa saattaa pärjätä vielä silloin ilman aluskerrastoa. Itse suosittelen talviajohousuja ilman säämiskää, jolloin talvihousun alle voi pukea säämiskälliset normaalit lyhyet ajohousut. Ne istuvat hyvin ja tällä tavoin nivuset saavat tärkeän toisen vaatekerran talvista kylmyyttä ajatellen.
- Ylävartalo: Urheilukerraston yläosa, talviajotakki (esimerkiksi pyöräilytiimien talvitakki), tuuliliivi, buff kaulaan. Näillä pärjää noin 6 pakkasasteeseen. Tästä kylmemmille keleille voi laittaa vaikka toisen aluskerraston paidan, jolloin selviää jo 10 pakkasasteen lenkistä. Kaulassa Buff on ollut kova sana, jonka voi tarvittaessa nostas leuan tai poskien päälle.
- Kädet: Lämpöiset hiihtohanskat, kylmemmille keleille esim lobsterit tai kunnon nahkarukkaset. Kädet paleltuvat herkästi ja varsinkin tielenkeille kannattaa varata lämpöiset hanskat mukaan.
- Pää: Kypärän alle ohut, mutta lämmin myssy.
Vaikka kirjoittelenkin tähän paljon hien välttämisestä, niin lopulta talvipyöräilystä saa ihan täyttä urheilua. Viileät säät vain mahdollistavat sen, että lenkillä ei tule armottoman kuuma. Muutaman tunnin lenkin jälkeen saatat olla hyvin pari kiloa kevyempi, vaikka ajopaidat ovatkin täysin kuivia. Varusteisiin kannattaa siis panostaa!
Loistavia ohjeita, noilla myös ruuhkavuosia elävät saavat otettua työmatkoista kaiken irti ja jopa nauttia siitä.
VastaaPoistaKunnon varusteisiin todellakin kannattaa panostaa ja jättää toppaukset roikkumaan naulakkoon.
Kiitos kommentista! Pyöräilystä voi tosiaan nauttia isosti myös talvella.
PoistaNyt on kyllä hienosti niputettu yksinkertaiset ohjeet! Tällä talvilenkkikokemuksella olen 100% samaa mieltä.
VastaaPoistaKiitos Kimmo!
Poista