perjantai 22. helmikuuta 2013

Treeneistä ja urheilijan elämästä - keskustelua foorumilla

Fillarifoorumilla tapahtuu ja siellä puhutaan treeneistä.

Omat treenini ovat pyörän päällä jääneet tällä kaudella todella vähiin. Sen kerran, kun urheilemaan on tullut lähdettyä, niin hiihto on ollut luonnollinen valinta. Hiihtäessä treenin ei tarvitse olla niin pitkä kuin pyöräilyssä ja samalla vaihtelu virkistää kehoa kesää ajatellen. Ehkäpä tunnetuimpia talvipyöräilyä välttäviä suomalaisia pyöräilijöitä on Pia Sunstedt, joka ei kirjotuksiensa perusteella talvisin juuri pyöräillyt. Kestävyysharjoittelu tapahtui oikeastaan yksinomaan hiihtäen. Niinpä keväällä pyörän päälle päästessä treeni-into on huipussaan ja vilistävät kilometrit ruokkivat intoa entisestään.

Osallistuin itsekin keskusteluun nyt foorumilla ja ajattelin Savonian jälkeen aloittaa varovaisen pyöräilyharjoittelun. Viikonloppuna olisi Tampereella ollut tarjolla talvi tour, mutta koko päivän pyörälenkkiin ei kehoni olisi millään valmis. Izmo jo huokutteli Tampereelle ajamaan perustellen ajelun olevan aina retkeilyä. Tampereen retkeilyt ovat minulla tiedossa, joten passasin kohteliaasti ja aloittelen ajelut nyt rauhallisesti omilla lenkeillä.

Omia postauksiani foorumilla ovat mm. seuraavat:

Olmi tänään 19:04
..Luulen, että tuolla heinäkuussa alan olemaan siinä kunnossa, että voisin teidän lenkeillä harkitsevani lähteä. Edellinen yli 2h pyörälenkki on syyskuulta - kuntoa mä metsästän - tahdon saada hyyyvän.  

Kuntoa tosiaan lähdetään nyt päivä kerrallaan rakentamaan. Muut ajajat ovat ajelleet loka-marraskuusta lähtien peruskuntoa ja ulkomaille tähtäävät kuskit vetävät jo todella intensiivistä treeniä. Minulla työkiireiden johdosta ja perheen parissa vietetyn ajan ansiosta peruskuntokausi on kokonaan tekemättä. Yli kahden tunnin treenejä on viimeiseen neljään kuukauteen vain kaksi kappaletta. Onneksi treenipohjia on vuosissa takana liki 20, joten ihan kuukaudesta tai kahdesta ei kunnon kehittyminen ole kiinni. Aiheellisesti foorumilla tuli pientä ihmettelyä tuosta, että pyörälenkit ovat jääneet vähiin ja lyhyiksi.

Olmi tänään 19:56
Onkohan se sitä perheellisen ja työssäkäyvän ihmisen elämää? Hiihtäen on tullut tämä talvi mentyä, ja siellä taas harvemmin tarvitsee yli kahta tuntia viettää aikaa. Kädet on sipissä paljon aikaisemmin. Totuuden nimissä tilanne ei ole kuitenkaan kestävä, jos mielii ensi kesäksi kuntoon. Kohta pitää alkaa satulassa viihtymään - oikeasti!

edit: Itse asiassa en usko, että "lepäilystyä" huolimatta kesän kunto olisi paljon kehnompi kuin vuonna 2012. Saa nähdä.


Tilanne ei todellakaan ole kestävä. Pyöräilytreenien on alettava intensiivisesti viimeistään kuukauden sisällä. Itse en voi enää puhua kunnon kehittämisestä päivä kerrallaan. Nyt pitää olla tyytyväinen siihen, että edellisvuosien taso tulisi saavutetuksi. Väliin mahtuu siis liki 10 kuukautta, jolloin kunto ei välttämättä kehity lainkaan ja pahimmassa tapauksessa kisakunto on todella kateissa. Innostusta ajamiseen kyllä piisaa ja minulle urheilu ei olekaan mikään "dieetti" tai "kuntokuuri". Urheilu on elämäntapa ja silloin puhutaan paljon pitemmän perspektiivin ajattelusta.

Olmi tänään 20:24
...Itse koetan olla miettimättä innostuksia ja muita, eikä kohdallani ole sellaisia ongelmia koskaan ollutkaan. Urheilullinen elämä on tapa elää. Elämäntavassa on kyse niiden 400 treenitunnin lisäksi siitä, että mitä tekee sen vuosittaisen jäljelle jäävän ajan (reilut 8000 tuntia) siinä sivussa. Eli elääkö 8000 tuntia niin, että 400 tunnista saa kaiken irti, vai jotenkin muuten.. Innostuksen puutteesta ei nytkään asiat ole kiinni. Urheiluun ote pitää olla kestävällä pohjalla, että jaksaa takoa kisoja aina m14 sarjasta m70 sarjaan saakka. Samalla tietenkin sopivaa kehitystä elämässä myös urheilun ulkopuolella, niin pysyy elämän kokonaisuus hanskassa. Eikös täällä maan päällä ole tarkoitus olla onnellinen ja saada jotain hyvää aikaiseksi? 


Elämään kuuluu paljon muutakin kuin urheilu. Urheilu mahdollistaa onneksi monen perusjutun toimivuuden elämässä paremmin. Terveys ja (työ)hyvinvointi on yksi niistä.

3 kommenttia:

  1. Toki oli olet vielä esikoisen isä, mutta jos ja kun (toivottavasti) vielä lisälapsia hommaat, niin sinunkin on kaikista urheiluaddiktioista huolimatta tunnustettava että työssäkäyvän tuloskunto tulee laskemaan. Lapset (ja siinä sivussa vaimo) vaan vievät niin paljon aikaa, paitsi jos et ole ammattiurheilija....

    Mutta jos yhtään uraorientoineisuutta löytyy, lapsia, vaimoja ja eritoten jos vielä joudut työsi takia matkustamaan, niin voit unohtaa nuo aikessa olemisen kärkihaaveet.

    Mutta urheilun saralla voit vaan yrittää olla hyvässä kunnossa ja hyvistä pohjista johtuen vähällä treenilläkin voit "hakata" monta nykynuorta.....Katso vaan esim. hiihtoa, jossa vieläkin Isometsät/ Sundqvistit tms. hakkaavat monta amaatimaisesti asiaan vihkiyynyttä.

    Monen lapsen isänä...ikämiehenä..vielä saman vaimon omaavana...yli 100 päivää matkustavana...voi tuntea nykyään hyvänolontunnetta (eritoten vähemmän harjoitelleenani) ja "kicksejä" jopa sijoittumalla jonnekin 20-30 välille massatapahtumissa.

    T: Ikämies ja urheil uddikiti ilman menestystä, mutta kickesejä tulee vieläkin, vaikka tavoitteet matalammalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos realistisesta kommentista. Puhut suurelta osin asiaa.

      On totta, että työelämällä on iso vaikutus urheilumenestykseen. Voisinkin kirjoitella omia ajatuksiani työn vaikutuksista ihan erillisessä blogitekstissä. Työ on pakollinen elementti suomalaisessa kuntourheilussa. Taloudellisten edellytysten (harrastus, perhe, asunto, vapaa-aika ja hyvinvointi, perheen harrastukset) luonti on siviilielämän töillä huomattavasti yksinkertaisempaa kuin pyörän satulassa sitkeästi istuen ja toivoen, että joku maksaisi minulle ajamisesta.

      Perhe-elämä on kyllä aivan huikean tärkeässä osassa elämässäni. Mikäs on sen mahtavampaa kuin viettää laatuaikaa ja elää elämää eteenpäin kaikkein tärkeimpien ja rakkaimpien ihmisten kanssa yhdessä? Urheilussa yleensä mennään oma napa edellä, mutta muilta osin elämässä on hyvä kyetä antamaan jotain hyvää myös muille.

      Minunkin on tunnustettava, että voi hyvin olla, etten omalta osaltani tule olemaan enää koskaan niin monipuolisessa pyöräilykunnossa kuin aikaisempina vuosina. Sen sijaan kohdennetulla harjoittelulla on tiettyjä osa-alueita, joita harjoittelemalla saattaa kyetä menestymään tietyissä lajeissa.

      Tästä esimakua tulemme näkemään tulevana kesänä. Odotan kesää mielenkiinnolla.

      Poista
    2. Terve Olli!

      Ehkä tästä löytyy jo vastaus, mutta en äkkiseltään löytänyt sitä blogistasi. Puhut kohdennetusta harjoittelusta, mutta mitkä ovat mielestäsi esimerkiksi kolme (3) avainharjoitusta XCM-kisakuskille?

      Esim. juoksijoille, jotka valmistuvat maratonille, annetaan vinkkejä tuloskunnon kasvattamisen kannalta oleellisista harjoituksista. Juoksumaralle nämä voivat olla lähteestä riippuen usein vaikkapa pitkä lenkki (mahdollisesti kiihtyvä), reipas/kova tasavauhtinen (kisavauhtinen tai yli) tai vaikkapa pitkät intervallit. Mitkä ovat sinulle oleelliset avainharjoitukset jos ne pitäisi listata? Maratonjuoksu on pituuden puolesta vastaava kuin XCM-kisa, mutta erojakin löytyy. Marakisat ajetaan varsin vaihtelevissa maastoissa, jolloin välillä palaudutaankin hieman mahdollisesti.

      Menenkö aivan metsään, jos harjoittelen esim. Tahkolle valmistavana kautena nyt huhti-toukokuussa seuraavat avaintreenit:

      - Pitkä lenkki siten, että kroppa saa myös ärsykettä. Esim. loppu kiihtyvästi tai välillä pitkä lenkki lyhempänä versiona korkeammilla sykkeillä aerobisen kynnyksen tuntumassa.
      - Tempo/kisasimulaatio, joka luonnolliseesti lyhyempi kuin XCM -kilpailu. Tämä voi olla vaikkapa viikko xc-kisa, joka kestää alle tunnin tai omatoiminen kisasimulaatio 45-60 min.
      - "Intervalli" -tyyppinen harjoitus mahdollisesti teknisessä ja mäkisessä maastossa. Esim. XC-rataa yksi kierros kovaa ja palautus.

      Tämän lisäksi muut treenit muun elämän salliman aikataulun mukaan kevyemmin ja mukaan riittävästi teknistä maastoajoa.

      Kiitos jos jaksat kommentoida!

      Poista

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen